Roger Clauw weer schepen van Houthulst

Roger Clauw: "Binnen drie jaar stop ik met politiek. Hoog tijd voor jong bloed." © dcj
Redactie KW

Tamara Schotte (SP.A) legt haar schepenambt neer om persoonlijke redenen. Haar partijgenoot Roger Clauw (53) volgt haar tijdelijk op. Ondertussen blijft hij ook ontslagnemend voorzitter van SP.A Houthulst, al geeft hij toe dat de partij momenteel op een laag pitje draait.

“De beslissing is pas vorige week woensdagavond gevallen”, verklapt Roger Clauw, die schepen wordt van Financiën, Kinderopvang, Onderwijs en Lokale Economie. “Ik word schepen vanaf 1 oktober tot eind februari of eind maart. Ik wilde wel mijn plaats afstaan aan Nico Stroobant, maar er speelt een bepaalde regeling voor de opvolging van schepenen, die ik trouwens niet eerlijk vind. Na de verkiezingen wordt een opvolgerslijst gemaakt volgens het aantal jaren dienst in de gemeenteraad.”

” Joris Hindryckx is de eerste opvolger, maar hij wilde het niet doen. Ik ben de tweede op lijst en na mij volgden een vijftal CD&V-raadsleden. Pas daarna komt Nico aan de beurt. De kans bestond dus dat iemand van CD&V de schepenzetel zou inpikken, maar dan zou er ook geen coalitie meer zijn. Het kan immers niet dat wij als coalitiepartner geen schepenzetel meer zouden hebben.”

Ontgoocheling

Roger Clauw werkt op de FOD financiën in Ieper. Hij zetelt sinds 1989 in de gemeenteraad en werd rechtstreeks verkozen in 1988, 2000, 2006 en 2012. Alleen in 1994 viel hij uit de boot. “Dat was een grote ontgoocheling“, zegt Roger. “Ik had meer naamstemmen dan de lijsttrekker, maar door de lijststemmen ging hij naar de gemeenteraad. Ik was zes jaar afwezig uit de politiek. Ik was niet of weinig aanwezig en de drive was een beetje weg. Toen Tamara kwam en een coalitie vormde met CD&V was de partij weer gelanceerd.”

” In het begin van mijn politieke loopbaan was het een droom om ooit schepen te worden. In 2013 verving ik Tamara al eens maar die periode was te kort om veel te doen. Nu krijg ik voorlopig zes maanden de tijd om me in te werken. Ik kan alleen maar mijn best doen en mijn ambt zo goed mogelijk invullen. Ik krijg ook de volle steun van Tamara en de collega’s van CD&V. Op dat vlak mag ik dus zeker niet klagen.”

Stoppen met politiek

Ik overweeg om over drie jaar te stoppen met de politiek“, verrast Roger. “Samen met mijn vrouw hebben we dat besproken. Ik ben als SP.A-voorzitter al ontslagnemend sinds februari 2014, maar voorlopig is er nog geen witte merel opgedoken die mij wil opvolgen. Als je op een bepaalde leeftijd bent gekomen, moet je de moed hebben om een stap opzij te zetten. De werking van de partij draait al een tijdje op een laag pitje. Dat is ook gedeeltelijk mijn schuld, ik neem dat niemand kwalijk. Het is hoog tijd dat we ons herpakken. We moeten jongeren aantrekken die de fakkel willen overnemen. Daarom is er al in oktober een eerste vergadering. Onze partij moet verjongen en nieuwe mensen aantrekken die initiatief durven nemen”, besluit Roger.

(DCJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier