Roeselare zal gevolgen Turteltaks niet doorrekenen aan de burger

Jos Remaut

“Door de invoering van deze bijkomende heffing op elektriciteit zal de factuur voor energie van de stad Roeselare jaarlijks met minstens 60.000 euro toenemen”, zegt Vlaams parlementslid Michèle Hostekint (SP.A), die tevens schepen is in Roeselare.

“Vanaf 1 maart komt de zogenaamde Turteltaks (genaamd naar de minister die hem invoerde, Annemie Turtelboom van Open VLD) bij de energiefactuur. En dat geldt voor iedereen, dus ook voor de steden en de gemeenten. Op elk stroomaansluitpunt van hun gebouwen, scholen, sporthallen, zwembaden, ontmoetingscentra, maar ook op de straatverlichting, moet deze taks worden betaald”, verduidelijkt Michèle.

Die factuur kan aardig oplopen en dan is het niet denkbeeldig dat de lokale besturen deze extra factuur op hun beurt gaan doorrekenen aan hun inwoners. “Ik vrees dat heel wat steden en gemeenten er zich niet van bewust zijn dat deze factuur op hen afkomt”, zegt Michèle Hostekint. “Zij hebben hun begroting voor 2016 al maanden geleden gemaakt, terwijl de Turteltaks pas eind december werd goedgekeurd door de regeringspartijen in het Vlaams Parlement.”

Minstens 300 afnamepunten

Hostekint vroeg cijfers op, en berekende dat de factuur van de Turteltaks voor de stad Roeselare minstens 60.000 euro zal bedragen. “Er zijn minstens 300 vaste en tijdelijke afnamepunten. Vooral de stadsgebouwen (brandweer, EXPO, WieMu, OCAR, Stedelijke Werkplaatsen, …) en de stedelijke onderwijsinstellingen (SBS, SASK, STAP) doen de factuur fors oplopen”, zegt ze. “En de kosten voor het OCMW zijn dan nog niet eens inbegrepen in die cijfers.”

“Ook voor het Spillebad en de sporthallen zal de elektriciteitsfactuur aandikken. Minstens 60.000 euro in totaal dus. Dat lijkt voor een stad geen gigantisch bedrag, maar het komt er toch maar weer bij op een ogenblik dat de stad al voor zware uitdagingen staat. Eerdere besparingen van de Vlaamse en federale regering wegen al zwaar op het budget van de stad. Deze factuur door de Turteltaks komt dus bijzonder ongelegen.”

Mochèle Hostekint maakt zich vooral zorgen over de extra kosten voor de uitbating van het zwembad en de sporthallen. “Het lijkt ons alvast geen goed idee om deze extra kost te gaan doorrekenen aan de sportende Roeselarenaars. Want dan betaalt die twee keer voor de Turteltaks, namelijk via zijn eigen elektriciteitsfactuur en dan nog eens via een duurdere toegangsprijs voor het zwembad en gebruik van de sportinfrastructuur.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier