Roeselare is nog niet klaar voor camerabewaking op het Stationsplein

Redactie KW

De jongste tijd gebeuren er in de fietsenstallingen aan het station flink wat fietsendiefstallen, vaak ook overdag. Siska Rommel (N-VA) en Dirk Lievens (CD&V) kaartten het probleem aan op de gemeenteraad van maandag 24 maart.

Allebei wilden ze weten welke maatregelen het bestuur op korte termijn denkt te nemen om de plaag in te dijken. Dirk Lievens vond alvast dat de aan te werven gemeenschapswachten hier allicht een rol kunnen spelen. Siska Rommel wou vooral ook weten of er in deze omgeving bewakingscamera’s komen, en zoja wanneer. Ook Dirk Lievens denkt aan camera’s : “In Izegem is hiermee een gevoelige daling bekomen van het aantal diefstallen. Wij wensen dit hier ook.”

Burgemeester Luc Martens (CD&V) bevestigde dat er in Izegem goeie resultaten worden geboekt met de camerabewaking. “Dit komt vooral omdat, in tegenstelling tot sommige andere politiezones, de beelden live bekeken worden, en er onmiddellijk interventie is wanneer iets verdachts wordt waargenomen. Bij ons in Roeselare is dit op vandaag een stuk moeilijker, omdat er nog geen glasvezelverbinding is tussen de camera aan het station en het dispatching center van de politie. En draadloos werken biedt onvoldoende betrouwbaarheid.” Niettemin is het de bedoeling van in een verdere toekomst het hele Stationsplein vanuit de politiekamer in het oog te houden, want het hele Stationsplein zal worden voorzien van camera’s.

Sociale controle

Ondertussen zitten toch al een aantal andere maatregelen in de pipeline om de fietsdiefstallenplaag te bestrijden : het aantal toegangen tot de fietsenstallingen zal worden beperkt, en er zal een badgesysteem worden ingevoerd met een waarborg van enkele euro’s. “En er moet ook meer sociale controle komen”, aldus de burgemeester.

Waarop Siska Rommel haar kans schoon zag om nog eens de N-VA-eis op tafel te leggen om weer autoverkeer toe te laten op het Stationsplein : meer passage betekent meer controle, zo vindt zij. Waar de burgemeester het helemaal niet mee eens was : “Een automobilist bevindt zich niet echt in een positie om aan sociale controle te doen. En daarbij : de wagens passeren toch niet aan de plaatsen waar de fietsenstallingen zich bevinden ?” (JRE)

Meer gemeenteraadsnieuws in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier