Rita Tyvaert: “Heel wat rusthuisbewoners kregen in Kortemark de kans niet om te stemmen”

Redactie KW

Er is meer duidelijkheid over de klacht die vanuit Kortemark werd ingediend bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. Volgens Rita Tyvaert van de eenmanspartij Eerlijk & Bezorgd hebben heel wat rusthuisbewoners de kans niet gekregen om te gaan stemmen, terwijl ze dat wel wilden.

“Verschillende bewoners van Huize Blijgaarde klagen erover dat ze hun oproepingskaart voor de verkiezingen van 14 oktober niet gekregen hebben”, aldus Rita Tyvaert, huidig OCMW-voorzitster en vanaf 2013 oppositieraadslid. “De documenten zijn wel toegekomen in het rusthuis, maar de sociale assistente van het bureau heeft bijna niemand zijn/haar oproepingsbrief gegeven. Blijkbaar heeft ze alle dokters, die een patiënt hebben in Blijgaarde, een brief geschreven en hen gevraagd een ziektebriefje voor hun patiënt(en) af te geven op het bureau, en niet aan de bewoner/bewoonster. Ze niette dan het ziektebriefje aan de oproepingsbrief en heeft alles een kleine week voor de stemming afgegeven op het gemeentehuis.”

Het zint Rita Tyvaert vooral niet dat heel wat rusthuisbewoners, die nog perfect lucide zijn, de kans niet kregen om te gaan stemmen of heel wat moesten aandringen om alsnog hun oproepingsbrief te krijgen, terwijl volgens haar drie patiënten van de dementenafdeling wél een volmacht konden geven aan familie om in hun plaats te gaan stemmen.

Voor Rita Tyvaert – die in aanloop naar de verkiezingen ook al had laten verstaan dat ze een grote achterban heeft in het rusthuis – zijn nieuwe verkiezingen hoe dan ook niet nodig. Deze klacht dient dan ook in de eerste plaats als morele steun voor de respectieve rusthuisbewoners.

(FJA)

Meer in De Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier