Restauratie Mercator bijna klaar, maar wrevel over delen die niet werden aangepakt

© BELGA
Redactie KW

De Mercator is bijna volledig gerestaureerd, maar heel wat stukken van het schip bleven ongeschilderd en ogen vervallen.

“Zo kunnen we de Mercator niet openen voor het publiek”, meent de burgemeester van Oostende, Johan Vande Lanotte. Vlaanderen financierde met 3,4 miljoen euro het merendeel van de restauratie van de iconische driemaster uit de jaren 1930, maar liet enkel restauratiewerken uitvoeren.

De Mercator wordt in de achterhaven van Oostende, bij het bedrijf IDP, opgeknapt. Aan de buitenkant oogt de historische driemaster al fraai. Enkel de boeg wordt nog afgewerkt en het dek wordt volledig herlegd met nieuw hout. Maar binnenin ziet het schip er nog altijd wat verouderd uit. Enkel de stukken die aan renovatie toe waren, zijn hersteld en geschilderd. Daardoor zijn sommige wanden maar deels geschilderd. Een volledige herschildering van het schip is niet opgenomen in het budget.

Restauratie Mercator bijna klaar, maar wrevel over delen die niet werden aangepakt
© BELGA

“Een afknapper”

“Iedereen verwacht een volledig opgeknapt schip. Dit is een afknapper”, aldus burgemeester Vande Lanotte. Hij wil nu nagaan of er budget kan worden gevonden om ook de rest van het interieur en ook stukken van het bovendek te laten herschilderen. In januari verlaat het zeilschip de loods waar het bijna een jaar lag. Dan worden de masten erop gezet. Bij hoogtij in maart wordt het zeilschip terug naar het Mercatordok gebracht.

Restauratie Mercator bijna klaar, maar wrevel over delen die niet werden aangepakt

Oostende heeft nog plannen om het onthaal te verfraaien. “We denken daarbij aan een ponton naast het schip”, aldus Vande Lanotte.

(Belga – Foto’s Belga/ML)