REPORTAGE De beste oneliners over Jean-Luc Dehaene

© BELGA
Redactie KW

Karel Cambien verzamelde een reeks oneliners over de gisteren overleden ex-premier.

Jean-Luc Dehaene pakte zelf graag uit met oneliners (“We zullen de problemen oplossen als ze zich stellen”). Maar hoe typeerden andere politici ‘de loodgieter’ in kort bestek? Enkele vroegere oneliners over Dehaene op een rijtje, van de hand van Herman De Croo, Mark Eyskens, Louis Tobback en Bart De Wever. Typisch Dehaene.

– “Ik denk nog altijd dat Jean-Luc Dehaene een bekwaam man is. Hij is in ieder geval een man met gewicht.” (Herman De Croo, 1996)

– “Vroeger was er geen debat in de kamer. Jean-Luc Dehaene zei gewoon: “De pot op!”. Maar dat gaat nu niet meer.” (Herman De Croo)

– “Ik ben cru maar de neerbuigende uitspraken die Jean-Luc Dehaene deed over het parlement doen me spontaan terugdenken aan de poujadistische aanvallen van Rex (de politieke partij van Léon Degrelle) op de parlementaire democratie tussen de twee wereldoorlogen.” (Herman De Croo, jaren negentig)

– “Dehaene is nooit een man van het parlement geweest. Van kabinetschef werd hij meteen minister.” (Herman De Croo, jaren negentig)

– “Het is handig en verstandig van Jean-Luc Dehaene om nu op te stappen. Door nu te gaan voorkomt Dehaene dat al die kleine mieren die hij vertrappeld heeft, hem gaan bijten.” (Herman De Croo, bij het ontslag van Dehaene als premier, juni 1999)

– “Jean-Luc Dehaene verdiende het om voorzitter te worden van de Europese Commissie. Dit zou ook een voordeel gehad hebben in België: we zouden hem kwijt geweest zijn.” (Herman De Croo, 1994)

– “Onder Jean-Luc Dehaene was het parlement de mat waaraan men zelfs zijn voeten niet meer veegde.” (Herman De Croo)

– “Hij die door de gangen denderde, staat nu voor altijd stil in de Kamer.” (Herman De Croo, naar aanleiding van de buste die Jean-Luc Dehaene kreeg in de Kamer, 2001)

– “Jean-Luc Dehaene doet aan kermiskoersen. Hij maakt eerst lange ronden buiten het dorp en dan kleine rondjes rond de kerk. Jean-Luc kijkt alleen naar de laatste maanden van zijn legislatuur. Als hij het dorpsplein komt oprijden, kan de rest van de rit hem echt niet meer schelen.” (Herman De Croo, 1997)

– “Jean-Luc Dehaene is bedachtzaam en sluw. Hij speelt mentaal schaak en rekent in zet en tegenzet.” (Mark Eyskens, 2004)

– “Met Jean-Luc Dehaene heb ik altijd de beste relaties gehad. Je kon met hem van mening verschillen zonder dat hij weken woest was.” (Mark Eyskens, 1998)

– “Dehaene is een CVP-er, ook al heeft hij ooit verklaard in Knack dat hij een socialist is.” (Louis Tobback, jaren negentig)

– “Ja, ik genoot van de lunches van Dehaene op Hertoginnedal, en dan niet omwille van het verfijnde eten. Een troepenkeuken was niet eens zoveel slechter. Maar die lunches waren de cement, je wilde daarbij bij zijn omdat je het vertrouwen voelde rond de tafel.” (Louis Tobback)

– “Jean-Luc Dehaene heeft het varkentje Happart destijds ook met vele liters staatshervormingszeep moeten wassen.” (Louis Tobback).

– “Jean-Luc Dehaene is geen Afrikaanse dorpstovenaar, ook al heeft hij er misschien het postuur voor.” (Louis Tobback, jaren negentig)

– “Het is erg, maar hij lijkt erop.” (Louis Tobback bij de onthulling van het borstbeeld van ex-premier Dehaene in de Kamer, 2001)

– “Jean-Luc heeft een expansief karakter en als het moet is hij zelfs een echte bruut.”

– “De comeback van Dehaene? Dat was een beetje zoals de Fransen die voor de republiek waren zolang het Keizerrijk duurde: Que la République était belle sous l’Empire.” (Louis Tobback, over de mogelijke terugkeer van Dehaene naar de politiek, 2003)

– “De grote verdienste van Dehaene is dat hij het vertrouwen in de politiek hersteld heeft. Enfin, toch tussen de politici en de politieke partijen onderling.” (Louis Tobback)

– “Ik denk dat Dehaene nooit wakker heeft gelegen van zijn eigen populariteit.” (Bart De Wever)

– “Ik kan vermoeden dat Dehaene een telefoontje kreeg met de smeekbede om voor de partij en het land nog één keer op te draven in het dossier BHV. En dat hij er dan een geweldige vloek heeft uitgeperst.” (Bart De Wever)

– “Ik heb een heel korte periode met Dehaene kunnen samenwerken. Indrukwekkend, geloof me. Je zit nog niet goed en wel op je stoel of hij heeft je al bij de lurven. Geen poespas, onmiddellijk de beuk erin. Neerzitten, uw bord leegeten, koffie en een whisky en je staat weer buiten. Boem patat. Waanzinnig efficiënt.” (Bart De Wever)

(KC)

>> Bron: uit de boeken met beste oneliners van Herman De Croo (2009), Mark Eyskens (2011, Louis Tobback (2013) en Bart De Wever (2014)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier