Reginald Moreels op CD&V-lijst Oostende

Hannes Hosten

Voormalig staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Reginald Moreels (68) zal op 14 oktober kandidaat zijn op de CD&V-lijst. De oorlogschirurg woonde een tijd in Gent en sloot zich zelfs even aan bij Open VLD een fout, zegt hij nu maar is intussen helemaal terug bij CD&V en in Oostende. Het is de eerste keer dat hij zich engageert in de lokale politiek. “Geen avonturen meer, ik kies zonder aarzeling CD&V”, zegt hij.

Reginald Moreels verwierf nationale bekendheid als voorzitter van Artsen zonder Grenzen België en later in de politiek. Hij zetelde als senator voor de toenmalige CVP, was van 1995 tot 1999 staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking en ook even minister.

Via de NCD-beweging van Johan Van Hecke kwam hij daarna bij Open VLD terecht, maar keerde in 2004 terug naar de ware CD&V-stal. De vroegere chirurg aan het Serruysziekenhuis verhuisde voor anderhalf jaar naar zijn geboortestad Gent en ging daarna bijna vijf jaar met zijn vrouw op missie naar Afrika, maar sinds 2013 wonen ze weer in Oostende.

“De lokale mandatarissen hebben mij gevraagd om kandidaat te zijn”, vertelt hij. “Ik dacht daar een tijd over na, want ik ben actiever dan ooit als oorlogschirurg. Maar ik ben ook blijven denken en schrijven. Recent stelde ik in Oostende nog mijn essay Is de mens slecht? voor, waarvan intussen meer dan 1.000 exemplaren verkocht zijn. Ik ben christen en democraat. Hoe meer ik evolueer in het leven, hoe meer ik besef dat je pas mens wordt in relatie tot de ander. Ook daarom wil ik een politieke lijst steunen. Politiek blijft een nobel engagement. En de sfeer in de Oostendse CD&V is heel goed. Ik heb er veel zin in.”

“Er is veel gebouwd in Oostende, ik vraag me soms af waar ze het geld vandaan halen. Maar volgens mij moet er niet alleen in bakstenen, maar nog meer in mensen worden geïnvesteerd. Dat is mijn diepe reden om nog aan politiek te doen. Ik heb dan ook volmondig ja gezegd. Ik vind dat de CD&V-schepenen goed hun best doen om er iets van te maken. Er wordt veel gedaan, maar er zijn nog veel noden. Ik denk aan een burger-alertforum, een netwerk dat mensen met problemen detecteert en helpt om over de drempel van een hulporganisatie te raken.”

“Oostende zou ook spin-offs kunnen aantrekken om nieuwe digitale toepassingen te ontwikkelen voor zorg, economie en onderwijs”, vervolgt Reginald Moreels. “Zoals in Greenbridge nieuwe toepassingen rond groene energie worden ontwikkeld, zouden we een centrum kunnen oprichten rond e-health en e-teaching. Ik heb mijn kwaliteiten en mijn gebreken, maar ik ben wel een netwerkbouwer. Ik kan hiervoor mensen samenbrengen. Ik ga voor een inclusieve maatschappij: mensen insluiten in plaats van uitsluiten.”

Integratie nieuwkomers

“Ik wil me ook inzetten om de integratie van de nieuwkomers in deze stad te verbeteren. Ik werk mee aan de consultaties van Dokters van de Wereld voor vluchtelingen, daklozen en andere mensen met problemen. Je mag beide groepen niet apart behandelen. Een migratie- en sociaal forum, beide samen dus, kan de veerkracht van de bevolking tegenover vreemdelingen positief beïnvloeden. Ik denk tenslotte aan de oprichting van een forum van geïnteresseerde burgers, die aan de gemeenteraad adviezen geven over allerhande materies, die in sommige gevallen bindend zijn. Daar zou veel opgelost kunnen worden.”

“Mijn korte overstap naar de VLD is een fout geweest. Een mislukte loyauteit aan Johan Van Hecke (nationaal CVP-voorzitter en Oostends gemeenteraadslid dat later naar Open VLD overstapte, red). Ik stapte mee in zijn christendemocratische vernieuwingsbeweging, maar had nooit gedacht dat hij van daar naar de VLD zou trekken. Ik ben geen liberaal en zal het nooit zijn. De liberalen zeiden het me zelf: jij past hier niet. Ik ben dan ook de enige van de NCD-beweging die teruggekeerd is. Nu voel ik bij de Oostendse CD&V geen herinneringen meer aan die episode. En wie het mij nog kwalijk neemt, zal het wellicht niet zeggen.”

Verdraagzaamheid

“Ooit haalde ik 120.000 voorkeurstemmen en was ik één van de grootste stemmentrekkers in Vlaanderen”, vervolgt Reginal Moreels. “Ik heb een moeilijke periode gekend, maar ben altijd actief gebleven op sociaal vlak. Niemand al aan mijn eerlijkheid twijfelen. Dat is een grote troef in de politiek. Ik ben ook nog altijd oorlogschirurg. Ik opereerde vorig jaar in Congo en twee keer in Mosul, Irak. Ik blijf mezelf. In elke maatschappij zitten fantastische mensen en bandieten. Je mag de ander niet verduivelen, maar ook niet verengelen. Dat is het beste vaccin voor diepgaande verdraagzaamheid.”

(HH)