Raadslid vreest dat verkaveling voor nieuwe wateroverlast kan zorgen in Lichtervelde

© Foto Kurt
Redactie KW

Op de agenda van de gemeenteraad vanavond stond het wegentracé van de verkaveling in de Leysafortstraat.

Wat aanvankelijk leek op een standaard dossier, leverde uiteindelijk toch stof op voor heel wat discussie. Raadslid Brand Perneel wees de gemeenteraad namelijk op de ene blunder na de andere op het plan en de motivatienota. “Men zegt dat het terrein afwatert naar het noordoosten, maar dit is slechts voor 85% het geval. Bovendien kloppen verschillende hoogtes niet. Zo moet het water van de buffer klimmen om weg te geraken. Eén van de wadi’s (een voorziene infiltratiezone in een laagte van het terrein) ligt bovendien in overstromingsgevoelig gebied dat niet voor infiltratie geschikt is. Ook de capaciteit van het bufferbekken voldoet helemaal niet! Het systeem zal volgens dit plan niet marcheren en zal bewoners van de Molenlaan en omliggende straten terugbrengen naar de toestand van vroeger, met wateroverlast als gevolg.”

Jos Goethals (CD&V), schepen van Openbare Werken, reageerde geagiteerd: “Mijnheer Perneel. U doet uw uiterste best om de burger op het verkeerde been te zetten. Het regenwater wordt in 3 fases afgevoerd. Bij weinig regen kan alles infiltreren via de voorziene wadi’s. Als het meer regent, wordt het water gebufferd. Niet alleen in de wadi’s, maar ook in de rioolbuizen die overvloedig aanwezig zijn in de verkaveling. Bij hele zware regenval wordt het water overgestort naar de ring via een buis met ruime diameter.”

Ofwel gebaart ge dat ge dom zijt, ofwel begrijpt ge het niet!

Raadslid Perneel hechtte hier niet veel geloof aan. “Slechts een derde van de verkaveling zal afwateren richting de ring, de rest naar de Drielindenbeek en naar het centrum!” Waarop schepen Goethals zich zichtbaar opjaagde: “Ofwel gebaart ge dat ge dom zijt, ofwel begrijpt ge het niet!”

Uiteindelijk onthielden alle oppositiepartijen zich bij de stemming. Niet alleen omwille van de onduidelijkheid op afwateringsvlak, maar ook omdat de plannen niet volledig waren. Zo ontbrak op één van de plannen een toegang van de verkaveling naar de terreinen van de aanpalende jeugdbeweging. CD&V keurde het voorstel wel goed, rekening houdend met de opmerkingen die Infrax gaf wat de afwatering betreft.

(JV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier