Raadslid Sara Casteur van Oostende moet ook in Economisch Huis een stap terugzetten

Sara Casteur: "Ik zal drie maanden afwezig blijven en per volmacht stemmen." © efoo
Redactie KW

Sara Casteur zal als voorzitter van het Economisch Huis een stap moeten terugzetten tijdens haar zwangerschapsverlof. Dat zegt het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsuitkering (RIZIV).

Sara Casteur (33) is zwanger van haar tweede kindje en de bevalling is voorzien in december. Ze neemt als bediende zwangerschapsverlof en dat is niet combineerbaar met een mandaat als raadslid.

Eerder liet de Open VLD-politica weten dat er een groot onderscheid is tussen raadsleden die zelfstandig zijn, drie weken verlof kunnen nemen en opnieuw aan de slag gaan en raadsleden die bediende zijn en drie maanden zwangerschapsverlof nemen en niet mogen zetelen in de gemeenteraad omdat de wetgeving bepaalt dat de moederschapsuitkeringen enkel ontvangen kunnen worden als alle werkzaamheden onderbroken worden.

Krappe meerderheid

Sara Casteur kondigde aan dat ze zal vervangen worden in de gemeenteraad, niettegenstaande dat niet verplicht is; ze kon ook gewoon afwezig blijven, maar dat was omwille van de krappe meerderheid geen optie.

“Ik was daar wel boos omdat ik als vrouw vrij wil zijn om te bepalen of ik zetel. Mijn mutualiteit lieten weten dat uitzonderingen daarop steeds geweigerd worden. Ook zetelen zonder zitpenning kon dus niet.”

RIZIV denkt er anders over

Casteur is sinds enkele maanden ook voorzitter van het Economisch Huis Oostende en moet ook daar tijdelijk een stap terugzetten. “Dat voorzitterschap zal ik wel blijven uitoefenen. Het gaat om een private vzw en dat is onbezoldigd. Vrouwen in zwangerschapsverlof mogen ook naar pakweg een kaartersclub gaan. Dat is eigenlijk in mijn vrije tijd.”

Ook bij het Economisch Huis zag men geen probleem in het voorzitterschap van Casteur tijdens haar bevallingsverlof. Er werd gedacht aan conference-calls waarbij ze vanop afstand de vergaderingen zou volgen.

Geen enkele activiteit

Maar het RIZIV denkt daar anders over. “Er is geen enkele activiteit toegelaten. Zelfs geen vrijwilligerswerk. De regels gelden ook voor het zetelen in stedelijke vzw’s en intercommunales. Ook een mandaat uitoefenen in het Economisch Huis Oostende tijdens de moederschapsrust is principieel niet mogelijk. Het gaat immers over een werkzaamheid met een productief karakter in het maatschappelijk verkeer”, zegt woordvoerder Sandra De Clercq van het Riziv.

Sara Casteur liet in een reactie daarop weten dat ze drie maanden afwezig zal blijven en per volmacht zal stemmen : “Ik zal de agenda bekijken en instructies geven aan mijn volmachtdrager. Ik mag er niet aan denken dat in die periode belangrijke beslissingen passeren inzake bijvoorbeeld parkeren, zonder dat ik er van weet.”

(efoo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier