Raad voor verkiezingsbetwistingen buigt zich over eerste klachten

Redactie KW

In het provinciaal hof in Brugge is de raad voor verkiezingsbetwistingen in zitting bijeen gekomen. De raad behandelt de klachten die kandidaten hebben ingediend na de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van oktober. In totaal moet de raad 15 klachten behandelen uit 11 gemeenten. Tegen eind volgende maand moeten alle uitspraken bekend zijn. De zwaarste uitspraak is een herverkiezing maar dat gebeurt maar zelden.

Tijdens de zitting van de raad voor verkiezingsbetwistingen komen de eerste bezwaren aan bod die door kandidaten uit Beernem en Ruiselede zijn ingediend. Op de agenda staat het getuigenverhoor van de werking in tel- en stembureaus. Voor alle betrokkenen is het hoe dan ook spannend. Johan Derycke, burgemeester Beernem: “Als er fouten zijn begaan dan willen we dat die ten gronde worden uitgespit. We komen luisteren wat de getuigen te vertellen hebben. – Een vervelende zaak? Uiteraard. Niemand staat te springen voor nieuwe verkiezingen. We zullen zien.”

Heel wat mogelijkheden

De raad telt drie effectieve leden en drie opvolgers die in verschillende samenstellingen kunnen zetelen. Het kunnen ambtenaren zijn die voor justitie werken of ook gemeentesecretarissen of ontvangers. Ze zijn aangesteld voor een periode van zes jaar. Deze keer kwamen er 15 klachten binnen uit 11 gemeenten waaronder ook Kortrijk, Oostende, en Middelkerke. De klachten zijn divers. Vicky Boerjan, voorzitter raad: “Dat gaat over onregelmatigheden in stem- en telbureaus. Over problemen tijdens de campagne of inzake de verkiezingsuitgaven die bepaalde kandidaten of partijen hebben gedaan.”

De raad moet binnen de 40 dagen na de klacht een uitspraak doen. Er zijn heel wat mogelijkheden. “De zwaarste beslissing is dat de verkiezing ongeldig wordt verklaard, dat er opnieuw moet worden gestemd. We kunnen ook een kandidaat vervallen verklaren voor z’n mandaat. We kunnen ook beslissen tot hertelling.”

In 2000 moesten de provincieraadsverkiezingen in het kanton Veurne worden overgedaan. Of het deze keer in een gemeente weer zo ver komt weten we ten laatste eind volgende maand.

Raad voor verkiezingsbetwistingen buigt zich over eerste klachten

Bekijk hier de reportage

(KV/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier