Provincies slanken fors af, aantal provincieraadsleden wordt gehalveerd

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

De nieuwe Vlaamse coalitie zet in op een ‘slanke, transparante en daadkrachtige overheid’. De provincies slanken fors af, steden en gemeenten krijgen meer bewegingsvrijheid en de financiële stromen naar de lokale besturen worden drastisch vereenvoudigd.


© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Verdwijnen doen de provincies niet. Niettemin wordt het aantal provincieraadsleden gehalveerd en het aantal gedeputeerden beperkt tot vier. De provincies verliezen bovendien hun persoonsgebonden bevoegdheden zoals sport-, jeugd- en erfgoedbeleid. En de provinciale opcentiemen op de onroerende voorheffing worden geïntegreerd in de basisheffing.

Grotere rol voor gouverneur

De provinciegouverneurs zien hun rol wel behouden en zelfs versterkt. Zij blijven een belangrijke verbindingspersoon tussen de Vlaamse overheid en de lokale besturen, luidt het.

Stimuleren van fusies

De focus op grote steden keert ook elders terug. Zo krijgen middelgrote (+25.000 inwoners) en grote (+100.000 inwoners) steden en gemeenten grotere autonomie en extra bevoegdheden. In combinatie met een financiële bonus moet dat gemeentelijke fusies stimuleren. Maar ook meer algemeen moet een ware ‘cultuuromslag’ meer autonomie en bewegingsvrijheid opleveren voor de lokale besturen. Controles gebeuren vaker ex post en uitzendarbeid wordt een mogelijkheid voor gemeenten.

Tegen het eind van de legislatuur moeten de OCMW’s ook volledig in de gemeentebesturen geïntegreerd zijn. Enkel de centrumsteden kunnen daarvan afzien.

De financiële stromen naar de lokale besturen worden drastisch vereenvoudigd. Het stedenfonds als afzonderlijk vehikel verdwijnt, terwijl een hele reeks middelen wordt samengebracht in nog twee fondsen: het gemeente- en een investeringsfonds.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier