Provincieraadverkiezingen : Het kan alle kanten uit

Redactie KW

Op zondag 14 oktober kiezen we ook een nieuw provinciebestuur. Heel wat lokale mandatarissen staan op de kieslijsten van hun eigen gemeente en de provincie. Voor anderen is het provinciale bestuur een aparte uitdaging. Feit is dat de komende jaren het provincie-apparaat zal moeten afslanken. Met minder bevoegdheden, minder middelen en dus ook minder mensen.

Enkele gedeputeerden nemen na de verkiezingen afscheid van het Boeverbos. Marleen Titeca-Decraene verdwijnt van het toneel, Dirk De Fauw strijdt nu voor de burgemeesterssjerp van Brugge. Ook Sp.a’er Patrick Van Gheluwe wil burgemeester worden in Ledegem.

Meerderheid

Voor alle leden van de provincieraad is het afwachten of ze opnieuw verkozen worden. De ervaring leert dat kiezers sneller op een partij stemmen, dan op een persoon. En dat zou voor N-VA een opsteker kunnen zijn. ” De kans bestaat dat de huidige meerderheid niet kan voort besturen zoals nu. Wij zijn de enige provincie in Vlaanderen die nog met twee partijen bestuurt, CD&V en Sp.a. Het kan dus zijn dat er een derde partij bijkomt of dat er een andere meerderheid wordt gevormd. Het kan alle kanten uit”, zegt gedeputeerde Gunter Pertry. En daar zou OpenVLD wel es van kunnen profiteren. Als CD&V en Sp.a kunnen, nemen ze hen er misschien bij. En ook als N-VA aan zet is, maakt Open VLD kans op meebesturen.

(M.D./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00

Provincieraadverkiezingen : Het kan alle kanten uit

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier