Provincieraad : volledige uitslag en zetelverdeling district Roeselare

Redactie KW

N-VA boekt een ware overwinning in het district Roeselare. De partij behaalt 29,8 % en rijft daarmee drie van de negen zetels binnen. CD&V moet tevreden zijn met 26,8 % en behaalt ook drie zetels. SP.A (13,8 %), Open VLD (11,3 %) en Vlaams Belang (8,9 %) behalen elk één zetel.

Kristof Pillaert, een van de drie huidige N-VA-provincieraadleden, kan zijn mandaat verlengen, en hij krijgt vanuit zijn partij in de provincieraad het gezelschap van Mieke Van Hooteghem, de voorzitster van N-VA Roeselare, en Kurt Himpe uit Izegem. Bij CD&V is de Izegemse (ex-)burgemeester Gerda Mylle de grote revelatie, ze haalt meer dan 7.000 voorkeurstemmen. Els Kindt uit Lichtervelde haalt er bijna 6.000 maar het is nog niet zeker of ze zal zetelen want ze is nu Vlaams parlementslid. Marc Vanwalleghem uit Beveren-Roeselare gaat allicht ook naar de provincieraad.

Ook bij SP.A is nog lang niet duidelijk wie zal zetelen : federaal parlementslid Myriam Vanlerberghe, Vlaams parlementslid Michèle Hostekint en afscheidnemend gedeputeerde Patrick Van Gheluwe zijn hier de grootste stemmentrekkers. Bij Open VLD verlengt Piet Vandermersch uit Ledegem zijn provincieraadszetel, Geert Leenknecht uit Kachtem verliest hem. Bij Vlaams Belang kan Immanuel De Reuse verder naar de provincieraad gaan, en mogelijk wordt hij er zelfs fractieleider.

Groen behaalde 7 %, de Piratenpartij 1,3 % en PVDA+ 1,1 %.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier