Provincieraad stelt PRUP Vulsteke Staden voorlopig vast

Redactie KW

Dit plan moet ontwikkelingsmogelijkheden bieden aan het recyclagebedrijf Vulsteke aan de Sint-Jansstraat. Maar er blijven toch wel wat vragen over het beperken van de hinder voor de omwonenden.

Recyclagebedrijf Vulsteke is sinds 2005 eigenaar van de 6,5 ha grote site van de voormalige olieslagerij Debeil. Omdat het huidige BPA ‘De Kantonnier’ onvoldoende garanties biedt voor een toekomstgerichte bedrijfsvoering, werd door de provincie de procedure voor een nieuw PRUP (Provinciaal Ruimtelijk UitvoeringsPlan) opgestart.

Een voorontwerp van het PRUP ‘Regionaal bedrijf Vulsteke’ werd eerder dit jaar al door de provincieraad goedgekeurd. Daarna volgden een plenaire vergadering en het advies van heel wat instanties.

In het uiteindelijke PRUP, dat vandaag op de provincieraad kwam, is ruime aandacht besteed aan de buffering van het bedrijf ten opzichte van de achterliggende open ruimte en de woonomgeving. Het plan moest ook worden bijgestuurd nadat de minister een vorige versie afkeurde.

“Afscherming onvoldoende”

Na deze voorlopige vaststelling volgt nu een ruim openbaar onderzoek, waarbij negatieve reacties te verwachten vallen van de buurt rond het bedrijf. Kristof Pillaert (N-VA) was hier alvast al de tolk van. “Tegen dit plan zal heel wat protest rijzen, omdat men vindt dat de muur die de bedrijfssite van de woonbuurt moet afscheiden niet hoog genoeg zal zijn om de hinder voldoende te beperken. Vragen tot overkapping liggen een beetje gevoelig op vandaag, maar wij vinden alvast dat de afscherming beter moet. En er inderdaad een overkapping van de breekinstallatie moet komen. N-VA zal zich dan ook onthouden.”

Gedeputeerde voor ruimtelijke ordening Franky De Block (SP.A) antwoordde dat er inderdaad flink gediscussieerd is over de milderende maatregelen naar de omgeving toe. “Uiteindelijk is beslist dat er zal opgelegd worden dat het breken en zeven zoveel mogelijk centraal op de site moet gebeuren, en dat een keermuur van zes meter hoog voldoende is. Een overkapping van de breekwerf hoeft volgens de conclusies van het milieu-effectenrapport niet. Maar op basis van de conclusies van het openbaar onderzoek kunnen we natuurlijk altijd nog bijsturen vooraleer we dit PRUP definitief goedkeuren.” (JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier