Provinciegouverneur Carl Decaluwé geeft voorzet voor ruim debat over kostprijs veiligheid in voetbalstadions

Foto RN © Foto RN
Redactie KW

Professionalisering van de voetbalclubs, een gesloten competitie voor eerste en tweede klasse, opwaardering van de stewards en de topclubs mee laten investeren in de veiligheid van de stadions, via bijvoorbeeld een klein percentage van de TV-rechten, zijn enkele van zijn suggesties.

“Onze provincie telt momenteel vijf eersteklasseclubs. Daar zijn we fier op natuurlijk, maar toch word ik regelmatig gewezen op de kostprijs die dit meebrengt voor de gemeentebesturen, de politiezones en de federale politie. Ik ben me hierin wat gaan verdiepen”, zegt Carl Decaluwé, “en heb vele vergaderingen georganiseerd met alle mogelijke betrokkenen. Het werden verhelderende gesprekken, die niet in een zwart-wit verhaal zijn geëindigd : ook sommige voetbalclubs beseffen dat er iéts moet gebeuren en willen daar mee hun verantwoordelijkheid in nemen.”

Moeten gemeentebesturen dit nog dragen ?

Gouverneur Decaluwé heeft een en ander nu in een nota gegoten naar de minister van Binnenlandse zaken toe, maar laat toch al enkele vaststellingen en bedenkingen noteren.

“Zo zijn de vele recente investeringen in de veiligheid van de stadions lonend gebleken, want de kosten voor de inzet van politie zijn sinds de nieuwe voetbalwet al beduidend gedaald. Toch kan er in de stadions nóg veel verbeterd worden, maar de vraag is of dat in de professionele context van topclubs (nog) de opdracht is van de lokale overheden. Kan een lokale overheid het dragen van kosten voor voetbalinfrastructuur van professionele clubs nog maatschappelijk verantwoorden ? Zeker nu de meeste onder hen vrij hard moeten besparen om financiën rond te krijgen. Recente signalen over besparingen (of belastingen) bij de lokale besturen op het gebied van sport zijn op dat vlak alarmerend voor het voortbestaan van heel wat amateursportverenigingen. En staan in schril contrast met de grote geldstromen die we in het professioneel voetbal zien. Wat voor meer en meer mensen een doorn in het oog is.”

“Discussie opentrekken”

“Toch blijven de sport en het voetbal een grote maatschappelijke waarde hebben, en we moeten ervoor zorgen dat het draagvlak daarvoor overeind blijft bij de bevolking”, besluit Carl Decaluwé. “Ik weet ook wel dat de gouverneur van West-Vlaanderen de zaken in zijn eentje niet zal veranderen, maar met dit initiatief wil ik wel de maatschappelijke discussie opentrekken over dit belangrijke thema.”

(JRE)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 28 februari 2014.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier