Provinciebudget 2018 : iets kleiner, wegens minder bevoegdheden

© Getty Images/iStockphoto
Jos Remaut

De provincieraad buigt zich vannamiddag een eerste keer over het budget 2018 van de provincie West-Vlaanderen. Dat is iets kleiner dan vorig jaar, omdat de provincie vanaf 1 januari e.k. niet langer meer bevoegd is voor welzijn, jeugd, cultuur en sport.

Daardoor zijn er in de dagelijkse werking volgend jaar 4 % minder uitgaven en 9% minder inkomsten, maar toch blijft het om aanzienlijke bedragen gaan : een kleine 150 miljoen euro aan uitgaven, ruim 150 miljoen aan inkomsten. Er zijn daarenboven nog ruim 37,8 miljoen euro aan investeringsuitgaven voorzien, dat is ongeveer een zelfde bedrag als vorig jaar. Grootste posten zijn hier de aanleg van bufferbekkens, de restauratie van het streekhuis Zuid-West-Vlaanderen, de werken aan het huis voor duurzame bouw Acasus in Veurne en het nieuwe provinciedomein IJzerboomgaard in Diksmuide.

Daarnaast worden er volgend jaar ook nog 14,7 miljoen aan investeringssubsidies uitgekeerd, onder meer aan Inagro voor de bouw van een serre op het dak van het nieuwe gebouw van de REO-veiling aan de grote ring om Roeselare.

Minder personeel

Dalend in het hele plaatje zijn uiteraard de personeelskosten : door de overheveling van de zogenaamde persoonsgebonden bevoegdheden verdwijnen er per 1 januari 97 voltijdse equivalenten aan personeel bij de provincie : het grootste deel daarvan wordt overgenomen door Vlaanderen, een viertal mensen van de West-Flandrica Bibliotheek door de stad Kortrijk, en de mensen van B-Part door de steden Kortrijk of Waregem. De meeste mensen die naar Vlaanderen gaan, zullen voortaan Brussel als standplaats hebben.

Belastingen gaan niet echt omhoog

Net als de voorgaande jaren, worden de provinciebelastingen niet verhoogd, er is enkel een indexatie. ·

°De algemene provinciebelasting stijgt met één euro tot 40 euro voor een gezin. Voor een alleenstaande blijft ze 22 euro. Voor rechthebbenden op verhoogde tegemoetkoming is er een verminderd tarief van 32 euro voor een gezin (+1 euro) en 18 euro voor alleenstaanden (+1 euro). De leefloners worden vrijgesteld van deze belasting.

° De provinciebelasting op bedrijven dan : het basistarief (tot duizend vierkante meter) stijgt van 103 naar 105 euro. vanaf 1.001 m² tot 10.000 m² wordt 17 cent/m² aangerekend en vanaf 10.001 m² tot 500.000 m² wordt 15 cent/m² aangerekend. Het gedeelte boven de 500.000 m² is vrijgesteld.

° De provinciebelasting op tweede verblijven stijgt van 118 naar 121 euro per tweede verblijf.

° De onroerende voorheffing gaat in 2018 naar beneden van 355 naar 186,22 opcentiemen. Dit is echter een technische ingreep omdat Vlaanderen voortaan zijn basisbelasting verhoogt : finaal zullen we in totaal evenveel betalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier