Provincie wil creatieve oplossing om aan boord te kunnen blijven bij de kustreddingsdienst

Jos Remaut

Met de zomerse temperaturen die we beleven was het haast onvermijdelijk : de toekomst van de intercommunale kustreddinsgdienst IKWV moést wel ter sprake komen op deze provincieraad. Gedeputeerde Guido Decorte (CD&V) herhaalde dat de provincie haar belofte om jaarlijks 250.000 euro te subsidiëren tot 2018 stipt zal nakomen. Nieuw is dat hij hoopt dat er in de toekomst een creatieve oplossing kan gevonden worden om de provincie toch bij de IKWV betrokken te houden.

Het was dit keer Kurt Ravyts (Vlaams Belang) die de voorzet gaf naar aanleiding van de bespreking van een routinepunt. “Gedeputeerde, wij horen in de media zoveel ronkende verklaringen van u, ik zou graag hebben dat u ze in deze provincieraad nog eens formeel herhaalt, want voor volgende week staat hierover een mondelinge vraag in het Vlaams parlement op de agenda.

Wat Guido Decorte maar al te graag deed : “Ons engagement voor deze bestuursperiode zullen we stipt en correct naleven, want veiligheid is voor ons van het allerhoogste belang. Wat het na 2018 wordt, zal door de volgende bestuursploeg beslist worden.”

In normale omstandigheden zou de voortzetting van dit al jarenlange engagement geen probleem mogen vormen, maar er is een nieuw element in het verhaal gekomen, namelijk de verplichting die Vlaanderen de provincies oplegt om zich uit alle intercommunales terug te trekken.

“Als wij alleen maar goed zijn om te betalen maar verder daar niet meer gewenst zijn, dan wordt dit voor ons toch wel een probleem”, heeft Guido Decorte daar vroeger al over gezegd, al steekt hij niet onder stoelen en banken dat de provincie gráág verder haar steun en medewerking zou willen blijven verlenen aan het IKWV. “We moeten met de minister toch eens gaan bekijken in hoeverre er geen creatieve oplossing mogelijk is om de provincie daar verder een rol te laten spelen“, stelde hij ietwat raadselachtig.

Mening die door Maarten Tavernier (Groen) alvast werd gedeeld : “Het is een goede zaak dat de provincie zich terugtrekt uit allerhande intercommunales waar ze eigenlijk geen rol te spelen heeft, maar dit hier is anders : als er iéts is waar de provincie toch nog een verbindende en coördinerende rol kan in spelen, dan is het toch wel de kustreddingsdienst.”

N-VA ziet het dan weer helemaal anders. “Als veiligheid echt zo belangrijk is voor u, dan kan u toch die 250.000 euro ook blijven subdsidiëren als externe partner“, stelde Wim Aernoudt voor. “Ik zie in het provinciebudget niet onaanzienlijke bedragen staan voor het kopen van visibiliteit op sportmanifestaties, waarom zou u dat ook niet kunnen doen met de kustreddingsdienst, net zoals ook privé-partners dat doen ?”

Guido Decorte had hier echter geen oren naar. “Wij zijn de belangrijkste financier van de kustreddingsdienst,het kan toch niet dat wij alleen maar zouden mogen toekijken.” Waarna Wim Aernoudt hem meteen terechtwees : “Dat is absoluut onwaar ! De provincie komt alleen maar tussen in de werkingskosten van het IKWV : 250.000 euro op een budget van 500.000 euro. Maar het grootste hap zijn de loonkosten van de redders : 4 miljoen euro per jaar, en die worden enkel door de kustgemeenten gedragen : zij zijn dus absoluut de grootste geldschieter.”

Na nog wat over en weer gejen tussen de kemphanen Christof Dejaegher van CD&V en Kristof Pillaert van N-VA, werd dit punt afgesloten. We zijn benieuwd of het volgende week in het parlement ook over die creatieve oplossing zal gaan.

Lees hier het volledige verslag van de provincieraad van vandaag :

Guido Decorte kwaad op minister Ben Weyts : “Provincie betaalt wel degelijk jaarlijks 250.000 euro voor kustreddingsdienst” (januari 2017)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier