Provincie West-Vlaanderen zal 15 miljoen euro pompen in opleidingscentrum voor veiligheidsdiensten

Redactie KW

Dit werd duidelijk tijdens de bespreking van het Masterplan POV (Provinciaal Opleidingscentrum voor Veiligheidsdiensten) deze namiddag op de provincieraad. Dit bedrag wordt gespreid over diverse legislaturen en zal niet zomaar gegeven worden.

De omvorming van de de vroegere militaire basis in Zedelgem tot provinciaal opleidingscentrum is al een tijdje bezig, maar treedt nu in een beslissende fase. De raad zette vandaag immers het licht op groen om de gronden en de gebouwen, die de provincie sinds 2008 al huurde van Defensie, nu aan te kopen voor de prijs van 3,5 miljoen euro. Ze worden meteen in erfpacht gegeven aan de vzw West-Vlaams Facilitair Instituut voor de Veiligheidsdiensten (WFIV). Deze vzw kan nu verder werk maken van de ombouw van de vroegere school voor onderofficieren tot een opleidings- en kenniscentrum voor politie, brandweer, civiele bescherming, medische diensten en reddingdiensten.

Lening op 20 jaar

Hiervoor is een pak geld nodig, en het is de bedoeling dat het WFIV hiervoor zelf een lening afsluit. De provincie zal zich hiervoor borg stellen, en zal ze ook helpen afbetalen. Gedeputeerde Guido Decorte (CD&V) : “We staan borg voor een lening van maximaal 9 miljoen euro op 20 jaar. De totale financiële last hiervan wordt op maximum 12,5 miljoen euro geraamd. We staan ook in voor de afbetaling van de lening, en zullen het WFIV hiervoor jaarlijks een annuïteitstoelage geven. In onze meerjarenplanning 2014-2019 is voor de uitbouw van dit opleidingscentrum al 3,6 miljoen euro voorzien. Op basis van de huidige ramingen zullen we echter maar 2,3 euro aan afbetalingstoelage moeten voorzien. We stellen voor om de resterende 1,3 miljoen als beperkte investeringstoelage te schenken aan het WFIV, om de eerste facturen te kunnen betalen.”

En die facturen zijn er al, want momenteel wordt op deze site al een vuurhal en oefenplaat voor brandbestrijdingsoefeningen gebouwd, en in een tweede fase komt er een simulatiehuis voor tactische oefeningen van de politieschool. Verder worden de bestaande leslokalen, refter en auditorium volledig gerenoveerd.

“Alle gemeenten vragende partij”

Guido Decorte onderstreepte dat er voor dit project een heel breed draagvlak is. “Alle 64 de West-Vlaamse gemeentebesturen zijn vragende partij en zijn blij dat de provincie hierin het voortouw wil nemen”.

Niettemin rezen er tijdens de bespreking kritische vragen en bedenkingen rond het toch wel grote bedrag. Een aantal sprekers koppelde dit meteen aan de gevolgen van het Vlaamse regeerakkoord voor de financiering van de provincies. “Bent u wel zeker dat u dat nog zal kunnen blijven betalen als het Provinciefonds straks opdroogt en de provinciale opcentiemen wegvallen als inkomstenbron ?”

Kurt Ravyts (Vlaams Belang) deed er nog eens schepje bij : “Ik heb zelfs vernomen dat er binnen coalitiepartner SP.A heel kritische geluiden zijn geformuleerd op het grote bedrag van het provinciale engagement”. Guido Decorte sprak dit niet tegen : “Het is toch normaal dat over zulke belangrijke dossiers ten gronde gediscussieerd wordt vooraf. Ook bij CD&V en Open VLD is dit gebeurd, en waren er ook kritische geluiden te horen. Ik vind het net sterk dat dit in een open en vrijmoedige sfeer kan gebeuren.”

(JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier