Provincie verliest vele instellingen, maar provinciale uitleendiensten blijven bestaan

Jos Remaut

Ondertussen konden we via Vlaams Parlementslid Bart Caron (Groen) vernemen welke de concrete voorstellen zijn over de verdeling van de persoonsgebonden bevoegdheden van de provincies vanaf 2017.

Wat de provinciale instellingen betreft, op de terreinen van cultuur, jeugd en welzijn, stelt de Vlaamse regering het volgende voor :

Worden overgedragen aan de Vlaamse overheid:

– De cluster Mu.Zee Oostende, Ensorhuis Oostende en het Permekemuseum in Jabbeke wordt overgedragen aan de Vlaamse Gemeenschap, dus niet aan de stad Oostende. Er wordt een nauwe samenwerking met het KMSKA in Antwerpen voorgesteld.

· Het Provinciaal Museum Bulskampveld in Beernem, omdat het een belangrijke agrarische collectie bevat.

· Het Lijsternest (Stijn Streuvelshuis en schrijversresidentie) in Ingooigem, waarbij het ingepast wordt in Passa Porta en het Fonds voor de Letteren wordt voorgesteld.

Worden overgedragen aan de steden en gemeenten :

· Be-Part in Waregem, het platform voor actuele kunst van de provincie, zou overgedragen worden aan de stad Kortrijk.

· De Provinciale Erfgoedbibliotheek Westflandrica (Tolhuis Brugge) aan de stad Brugge.

Deze instellingen blijven bij de provincie West-Vlaanderen:

· Het Provinciaal Domein Raversyde in Oostende blijft onder de bevoegdheid van de provincie, omdat dit als grondgebonden wordt beschouwd.

· Het erfgoeddepot Potyze in Ieper, dat momenteel in opbouw is.

· de provinciale uitleendiensten (cultuur, jeugd…)

Buren bij kunstenaars en bib

Ook het project Buren bij kunstenaars en het provinciaal bibliotheekbeheerssysteem (WINOB) gaan naar het Vlaamse niveau, evenals de ondersteuning van lokale bibliotheken, en alle provinciale subsidies voor bovenlokale projecten in cultuur en jeugd, de provinciale tornooien in muziek, toneel en andere kunsten, de subsidies voor werkingen voor maatschappelijke kwetsbare kinderen en jongeren, en de ondersteuning van werkingen voor personen met een handicap (vooral sport) en van jong artistiek talent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier