Provincie neemt bijkomende maatregelen tegen wateroverlast

Redactie KW

Na de flinke wateroverlast eind juli in het centrum van de provincie, neemt het provinciebestuur van West-Vlaanderen bijkomende maatregelen om de noodsituaties die zich toen voordeden in de toekomst te voorkomen.

Het actieplan dat nu voorligt bevat niet alleen een aantal kleinschalige acties, maar ook bijkomende investeringswerken. Kleinschalige ingrepen zijn het plaatsen van stuwtjes, het verbreden van waterlopen, het opnieuw in open profiel brengen van een aantal ingebuisde waterlopen, en erosiebestrijdende maatregelen allerhande.

Maar de provincie zal ook nog een aantal extra ‘gecontroleerde overstromingsgebieden’ (beter bekend als bufferbekkens) aanleggen : in Wingene op de Ringbeek, in Lichtervelde op de Kasteelbeek, Drielindenbeek, Kwakkelbeek en Huwijnsbeek, in Pittem op de Blekerijbeek, in Hooglede op de Prinnebeek en de Onledebeek, in Ichtegem op de Blekerijbeek en in Ardooie op de nog niet gebufferde zijtak van de Roobeek.

De achterliggende filosofie van dit actieplan is dat er meer ruimte moet worden geschapen voor het overtollige water, en dat de snelheid ervan moet worden afgeremd.

Het nieuwe actieplan zal nu in de diverse betrokken gemeenten worden toegelicht op allerhande informatievergaderingen.

Op de provincieraadszitting van donderdag 25 september werd ook een actualiteitsdebat gehouden over de problematiek van de wateroverlast. Verantwoordelijk gedeputeerde Bart Naeyaert (CD&V) uitte er onder meer zijn ongenoegen over het feit er in de pers extreme aandacht was besteed aan het gegeven dat iemand in Ardooie de sleutel van de stuw niet meteen had gevonden. “Iets wat op dat moment niets ter zake deed, maar door de journalisten met dienst is uitvergroot omdat ze nu eenmaal een verhaal nodig hadden, zoals ze zelf beweerden”.

(JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier