Provincie neemt 1.845 km onbevaarbare waterlopen over van de gemeenten

Redactie KW

Daarmee wordt het aantal kilometer waterlopen dat de provincie in haar beheer heeft meer dan verdubbeld. Naar in totaal 3.653 km, in alle 64 de gemeenten van West-Vlaanderen.

Deze overdracht van bevoegdheid zat al een tijdje in de pipeline, maar wordt vandaag door de provincieraad aangenomen. Nadien moet de Vlaamse overheid die nog goedkeuren, maar dat is een formaliteit.

“Hiermee wordt de provincie bevoegd voor het integrale waterbeleid op alle onbevaarbare waterlopen, van bron tot monding. Vooral naar waterbeheersing toe biedt dit grote voordelen, omdat we nu ook bovenstrooms ingrepen kunnen doen die het benedenstroomse debiet gunstig kunnen beïnvloeden”, licht de bevoegde gedeputeerde Bart Naeyaert (CD&V) toe. “En we blijven in ons beleid op het terrein trouwens verder nauw samenwerken met de betrokken gemeenten. En de burgemeesters hebben nog altijd de bevoegdheid om in crisissituaties een aannemer te contacteren om dringende werken uit te voeren”.

Extra middelen

Door die overname moet de provincie nu ook meer middelen inzetten : 3,8 miljoen euro extra op jaarbasis. Het jaarlijkse investeringsbudget voor waterlopen blijft behouden op 1,8 miljoen euro per jaar. Er komen vijf extra personeelsleden, bij voorkeur via interne mobiliteit, maar dat zal gezien de specifieke profielen allicht niet altijd mogelijk zijn.

Bart Naeyaert kondigde ook nog aan dat erosiebestrijding op de oevers een van de grote prioriteiten wordt in het waterbeleid van de provincie. (JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier