Provincie denkt aan proefproject rond zelfrijdende bussen in de Westhoek

Jos Remaut

Een belangrijke post in het provinciebudget 2018 is het half miljoen euro dat als eerste inleg wordt ingeschreven voor het vernieuwde Westhoek Impulsplan. Een van de drie hoofdlijnen daarvan is een betere ontsluiting van en een betere mobiliteit binnen de Westhoek.

Zo komt er een pilootproject van onbemande duwvaart op de binnenwateren van de Westhoek, dat zal focussen op de goederenstromen. Daaraan gekoppeld zou er een overslagplatform ontwikkeld worden in Veurne. Voorlopig wordt er enkel gedacht aan de overslag op wegvervoer, later kan daar eventueel nog de koppeling naar het spoor aan toegevoegd worden. Ondertussen blijft de provincie ook in stilte ijveren voor het behoud van de spoorinfrastructuur in het goederenstation van Ieper, waar er zeker ook mogelijkheden liggen voor meer duurzame mobiliteit in de toekomst.

En de provincie wil dus ook onderzoeken of een proefproject omtrent onbemand openbaar vervoer met bussen op waterstof haalbaar is in de Westhoek. “Ook in Groningen zijn ze daar momenteel mee bezig”, verduidelijkt gedeputeerde Jean de Bethune (CD&V), “en dat ziet er toch allemaal heel veelbelovend uit.” Het is nog iets te vroeg om daar nu al concreet over te worden, maar de Bethune wil wel kwijt dat de provincie uitdrukkelijk de ambitie heeft om zelf de lead te nemen in een eventueel proefproject in die zin. “Al willen we natuurlijk de nodige partners mee in het bad nemen, ik denk bijvoorbeeld meteen aan De Lijn. Mocht dit een haalbaar model blijken, dan zullen we uiteraard ook in de richting van De Lijn kijken voor een mogelijke uitbating.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier