Provinciaal stedenbouwkundig ambtenaar vernietigend voor bouwvergunning Hotel du Louvre

Als het van de provinciale stedenbouwkundig ambtenaar afhangt, wordt de bouwvergunning voor Hotel du Louvre vernietigd. (Foto GL)
Redactie KW

De provinciale stedenbouwkundig ambtenaar adviseert de provincie om de bouwvergunning voor Hotel du Louvre te weigeren.

Het stadsbestuur verleende een bouwvergunning voor een nieuwbouw in de plaats van Hotel du Louvre, maar wel met als voorgevel een kopie van de huidige waardevolle voorgevel. De buren protesteerden tegen de grote bouwdiepte achteraan, die hun woningen onleefbaar maakt. Daardoor kwam de bouwvergunning bij de provincie terecht. De provinciale stedenbouwkundig ambtenaar volgt het protest van de buren en adviseert om de bouwvergunning te weigeren. De deputatie is niet verplicht om dat advies te volgen, maar zal het toch niet makkelijk hebben om het zomaar naast zich neer te leggen.

“Vernietigend advies”

“Het advies is vernietigend, zo flagrant dat je het niet naast je neer kan leggen als je nog wat ernstig wil overkomen”, zegt Kurt Verheggen van actiegroep Dement. De provinciaal stedenbouwkundig ambtenaar vindt de ‘door het schepencollege noodzakelijk geachte voorwaarden juridisch niet mogelijk, de aanvraag strijdig met de gewestelijke verordeningen inzake toegankelijkheid en regenwaterafvoer en strijdig met artikel 13 van de gemeentelijke bouwverordening’ en de aanvraag ‘ruimtelijk niet aanvaardbaar’.

“De provinciale ambtenaar is ter plaatse komen kijken. Dat is erg uitzonderlijk”, aldus Kurt Verheggen. “Hij betwist in zijn advies niet alleen dat de gevel te bouwvallig is om te restaureren, maar zegt ook dat de bouwdieptes onaanvaardbaar zijn. Het advies gaat echt over de inhoud van het dossier. We zijn hoopvol dat de deputatie dit advies zal volgen. Zolang de stad niet inziet dat de bouwvergunning die daar beloofd werd, niet kan, zal de impasse blijven.”

Groen hoopvol

Groen voelt zich gesterkt door het negatief advies van de provinciaal stedenbouwkundig ambtenaar over de sloop van het Hotel du Louvre, waarvoor het stadsbestuur een vergunning heeft uitgereikt. “Dat het stadsbestuur wordt teruggefloten door de provinciaal stedenbouwkundig ambtenaar, is hoopvol. We gaan ervan uit dat de politici van de provincie dit nu niet zullen wijzigen, ook al komt het advies niet zo gelegen voor het Oostendse bestuur”, zegt Groen-gemeenteraadslid Natacha Waldmann.

Volgens Groen heeft de provinciaal stedenbouwkundig ambtenaar het in zijn advies, behalve over de gevel en de bouwdiepte, ook over ‘te kleine appartementen voor zo’n monumentaal gebouw’. “Wie roept een halt toe aan de sloopwoede van historisch waardevolle gebouwen in Oostende?”, vraagt Groen-fractieleider Wouter De Vriendt zich af. “Sommigen beseffen nog steeds niet dat erfgoed onvervangbaar is. Het slopen van een authentiek gebouw en het bouwen van een kopie in nieuwe materialen, is Bokrijk, maar geen erfgoed.”

Schepen van Ruimtelijke Ordening Kurt Claeys is nog niet op de hoogte van de inhoud van het advies. Hij wijst er wel op dat een advies van de provinciaal stedenbouwkundig ambtenaar door de deputatie lang niet altijd wordt gevolgd.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier