Protest van Groen Oostende tegen inplanting crematorium

© FRO
Redactie KW

Zaterdagmiddag heeft Groen aan de Grintweg bij de ingang van het stadsrandbos een protestactie gehouden tegen de komst van het nieuw crematorium, dat een groot deel van het stadsrandbos zal inkrimpen.

Groen wil dringend een nieuwe inplanting voor het crematorium. Er loopt een procedure bij de Raad van State. “Groen is niet tegen het crematorium, maar we vragen wel een andere inplanting waardoor het verkeer minder door het bos moet”, zeggen Groen-gemeenteraadslid Yves Miroir en Groen-fractieleider Wouter De Vriendt. “De parking op de site wordt noordelijk ingeplant, vlak tegen het bos, waardoor het autoverkeer diep in het stadsrandbos zal insnijden. Dagelijks worden 300 auto’s verwacht, die elk 500 meter door het bos moeten rijden. De strooiweide komt dan weer vlak bij de ingang aan de Grintweg.

Groen vraagt om het plan om te draaien met parking en crematorium aan de rand van de Grintweg, zodat er geen verkeer door het bos moet. Een strooiweide heeft behoefte aan stilte en sereniteit en die kan noordelijk komen en rustig overgaan in het bos.”

10.000 handtekeningen

Groen verwijt het stadsbestuur achteloos om te gaan met het stadsrandbos. Het crematorium pakt straks 12 hectare af van het bos. “Er wordt slechts 9 hectare compensatie voorzien, zonder de garantie dat dit effectief ook bos zal zijn”, vervolgt De Vriendt. “Er werd voor de bouw van het crematorium geen MER opgemaakt, zodat er ook geen duidelijk zicht is op de gevolgen voor het leefmilieu. Er is een procedure bezig bij de Raad van State.

BOS+ stuurde na hen advies nog een brief met kritiek naar het stadsbestuur. Toch zijn de werkzaamheden al gestart. Het is niet te laat om de plannen nog te veranderen. Wij willen bos, natuur en crematorium zo goed mogelijk met elkaar verzoenen. Zoals de plannen nu uitgevoerd worden, is het stadsrandbos het grote slachtoffer. Daartegen protesteren we met klem. Er is een petitie opgestart die na twee dagen al ondertekend werd door meer dan 1.000 personen. We gaan door en hopen straks een petitie met 10.000 handtekeningen te kunnen overhandigen aan de burgemeester.” (FRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier