Project in de steigers om energie op te wekken dankzij de golven op de Noordzee

20/04/17 om 10:20 - Bijgewerkt om 10:21

Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) geeft binnenkort zijn goedkeuring voor een testproject op de Noordzee, waarbij energie wordt opgewekt dankzij de golven. Dat zei hij donderdagmorgen bij de Smart@Sea-conferentie bij Greenbridge in Oostende.

Project in de steigers om energie op te wekken dankzij de golven op de Noordzee

Philippe De Backer. © BELGA

Het NEMOS-project, dat in het najaar gelanceerd zou worden voor de kust van Oostende, is het eerste grootschalige project om energie uit golven op te wekken op onze Noordzee. Binnenkort keurt De Backer de milieuvergunning goed. Er zal een testplatform gebouwd worden in zee voor golfslagenergie op 500 meter voor de haven van Oostende. Het is de bedoeling dat het testproject drie jaar loopt.

Ideale testlocatie

"De golven van de Noordzee zijn natuurlijk relatief klein in vergelijking met golven van de oceaan", aldus Philippe De Backer. "Maar de golven slijten minder snel. Daarom is onze Noordzee de ideale testlocatie om energie op te wekken. Onze Noordzee is met zo'n 3.500 vierkante kilometer klein, maar we kunnen onze zee wel gebruiken om innovatie te stimuleren en nieuwe ontwikkelingen te testen. Hier wil ik als staatssecretaris graag mee mijn schouders onder zetten. Daarom onderzoekt ook Greenbridge in samenwerking met de UGent een project voor golfslagenergie op onze Noordzee."

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!