Progressief Kartel en LDD beschuldigen Autonoom Gemeentebedrijf Middelkerke van graaicultuur

Redactie KW

Lode Maesen van Progressief Kartel en Tom Dedecker van Lijst Dedecker vinden dat het AGB Middelkerke te vaak vergadert met te weinig agendapunten. ‘Zakkenvullen-vergaderingen’, noemen zij het, doelend op de zitpenningen die de raadsleden hiervoor als vergoeding krijgen.

Het autonoom gemeentebedrijf beheert de uitbating van enkele gemeentelijke gebouwen en houdt het patrimonium in stand. Dit gemeentebedrijf bestaat uit twee organen. De Raad van Bestuur, het hoogste besluitvormingsorgaan, voorgezeten door bevoegd schepen Liliane Pylyser-Dewulf, is samengesteld uit leden van alle politieke partijen die in de gemeenteraad actief zijn. Dit orgaan komt in Middelkerke volgens de regel tien keer per jaar samen. Het Directiecomité, voorgezeten door raadslid Katrien Goemaere, volgt de lopende zaken op en bereidt de vergaderingen van de Raad van Bestuur voor. Dit directiecomité komt tweemaal per maand samen.

“Per vergadering ontvangen de aanwezige politieke afgevaardigden een zitpenning van 175 euro“, zeggen Maesen en Dedecker. “Soms wordt er vergaderd met amper twee puntjes op de agenda: goedkeuring vorig verslag en varia. Zo’n vergadering duurt 8 minuten, maar kost de gemeente al snel ongeveer 2.500 euro.” De twee raadsleden stelden al eerder voor om dergelijke “zakkenvullen-vergaderingen” te annuleren en te wachten met vergaderen tot er voldoende agendapunten waren. “Dit tot woede, onbegrip en onwil van de raadsleden van Open VLD en CD&V”, zegt Lode Maesen. “Het directiecomité en de Raad van Bestuur vergaderen samen ongeveer 34 keer per jaar”, zegt Tom Dedecker. “Kostprijs voor de belastingbetaler bedraagt potentieel 50.000 euro. Dit is pure graaicultuur van Open VLD en CD&V. We zijn van mening dat 10 tot 15 vergaderingen moeten volstaan voor een goede werking van het AGB.”

“Zonder zitpenning”

Liliane Pylyser-Dewulf, voorzitter van de Raad van Bestuur – AGB Middelkerke, laat de aantijgingen niet over haar kant gaan. “De continuïteit waarborgen houdt niet alleen in dat de er maandelijks beslissingen moeten genomen worden in de Raad van Bestuur, de leden moeten ook op de hoogte gehouden worden van het beleid. Via de varia, die elke vergadering aan bod komen, kunnen hun problemen en bekommernissen opgeworpen en besproken worden. Ik heb bepaalde signalen opgevangen dat ook tijdens de volgende vergadering enkele actuele vragen naar voor zullen worden gebracht”, begint ze.

Waarna ze de twee op een sneer terugtrakteert. “Het recente persbericht van de oppositiepartijen Progressief Kartel en Lijst Dedecker is opnieuw stemmingmakerij. In de vorige legislatuur zat toenmalig schepen Lode Maesen in de Raad van Bestuur van het AGB, maar is hij zelf nooit naar de vergaderingen gekomen. Waarschijnlijk omdat hij toen als schepen geen zitpenning kon krijgen. Sinds deze legislatuur is hij namelijk steevast op elke vergadering van de Raad van Bestuur aanwezig. Als bevoegd schepen neem ik mijn verantwoordelijkheid. Tot op heden heb ik nagenoeg alle vergaderingen van de Raad van Bestuur voorgezeten zonder hiervoor een zitpenning te ontvangen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier