PORTRET Hilde Crevits voortaan onderwijsminister én viceminister-president

© BELGA
Redactie KW

De voorbije zeven jaar was de 47-jarige West-Vlaamse al Vlaams minister in de regeringen Peeters I en Peeters II.


© BELGA

Hilde Crevits is geboren en getogen in Torhout. Na haar studies rechten aan de Universiteit Gent gaat ze vanaf oktober 1990 aan de slag als advocate aan de balie in Brugge. Tussen 1990 en 1996 werkt ze ook als deeltijds assistent bij de vakgroep burgerlijk recht aan de Universiteit Gent.

Haar eerste voorzichtige stappen in de politiek zet Crevits in 1996 als deeltijds kabinetsmedewerker van Brugs burgemeester Patrick Moenaert. Haar eerste mandaat begint op 25 oktober 2000, wanneer ze voor CD&V in de provincieraad van West-Vlaanderen gaat zetelen. Niet veel later, in 2001, wordt ze ook schepen in Torhout. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 wordt ze eerste schepen in de West-Vlaamse stad.

In 2004 veroverde Crevits een zitje in het Vlaams Parlement, waar ze vrij snel naam kreeg als gedegen dossiervreetster. In 2007 gaat het plots snel. Vlaams minister-president Yves Leterme verlaat het Martelaarsplein om een federale regering te vormen. De toenmalige numero uno van de CD&V vraagt aan zijn West-Vlaamse poulain om Vlaams minister te worden. Crevits hapt toe. Kris Peeters vervangt Leterme als ‘mp’ en Crevits neemt de bevoegdheden van Peeters (Mobiliteit, Openbare Werken, Energie en Leefmilieu) over.

PORTRET Hilde Crevits voortaan onderwijsminister én viceminister-president


© BELGA

Sindsdien is Crevits uitgegroeid tot één van de absolute sterkhouders van haar partij. Bij de Vlaamse verkiezingen van 2009 haalde niemand in West-Vlaanderen meer stemmen dan Crevits (ruim 101.000). In de regering Peeters II wordt ze Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. Het wegwerken van de achterstand op onze snelwegen en gewestwegen wordt één van haar belangrijkste missies. Het levert haar bijnamen als “Miss beton” en “minister van putten en kuilen” op.

Crevits heeft door de jaren heen een reputatie opgebouwd als gerespecteerd vakminister. Daarbij combineert ze haar directe – en ietwat ongeduldige – aanpak met een goed geoliede communicatiemachine.

Bij de verkiezingen van 25 mei 2014 was Crevits met ruim 112.000 voorkeurstemmen opnieuw de absolute stemmenkampioen in West-Vlaanderen. Ze hield N-VA-lijsttrekker Geert Bourgeois (63.300) op ruime afstand, maar moest met haar partij wel een zetel inleveren.

PORTRET Hilde Crevits voortaan onderwijsminister én viceminister-president


© BELGA

Crevits heeft een zoon en een dochter. Ze staat ook bekend als bijzonder sportief. Zo trekt ze regelmatig haar loopschoenen aan, bijvoorbeeld voor een looppartij met haar kabinetsmedewerkers of met (gewezen) Vlaams minister-president Kris Peeters.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier