Poperingse partijen brengen kopstukken in stelling

Bavo Vanden Broeck krijgt een prominente plaats op de lijst van Samen. (Foto MD)
Redactie KW

Minder dan een half jaar nog voor we met zijn allen naar de stembus trekken. Op 14 oktober kies je wie de volgende zes jaar Poperinge zal besturen. Wie en welke partijen vind je straks op de lijsten, wie doet niet meer mee? Tijd voor een stand van zaken.

Burgemeester Christof Dejaegher zal de lijst van de CD&V trekken. “We hebben nog een aantal gesprekken lopende om met enkele nieuwe en vernieuwende kandidaten naar buiten te kunnen komen”, vertelt hij. “Het is evenwel nog te vroeg om al namen bekend te maken. We zoeken een goede spreiding, zodat ook onze deelgemeenten ruim aan bod kunnen komen. Ten opzichte van de vorige verkiezingen hebben Marleen Baelde en William de Sagher afscheid genomen. Ook Jan Derycke heeft ons laten weten dat hij wenst te stoppen. Schepen Kris Notebaert toont zich bereid om zijn volle gewicht achter de lijst te zetten en de lijst te duwen om er zo nog eens volop voor te gaan. We hopen van de kiezer het vertrouwen te krijgen om de toekomst van de stad verder te mogen uitstippelen. De fundamenten zijn gelegd, maar er zijn nog enkele belangrijke vernieuwingen nodig om de stad definitief op de weg vooruit te zetten. Het is onze bedoeling om eind mei, begin juni een eerste echte bekendmaking te doen.”

“Geen partijbelang”

Samen neemt voor de derde keer deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. “We blijven trouw aan het beproefde concept”, aldus woordvoerder Jurgen Vanlerberghe. ‘Samen’ blijft een beweging van mensen met een open geest. Uiteraard zullen onze vier nieuwe voorzitters Marjan Chapelle, Bryan Vanderhaeghe, Nathalie Vandevoorde en Bavo Vanden Broeck op de lijst fungeren. De Poperingse SP.A maakt als politieke partij deel uit van ‘Samen’, maar je vindt bij ons ook heel wat mensen die niet de behoefte hebben om nationaal kleur te bekennen. We hebben geen schrik om met anderen projecten op te zetten.”

“We hebben geen schrik om met anderen projecten op te zetten”

“Naast 12 leden van SP.A vind je op de lijst 13 onafhankelijken, van wie zeker drie in de eerste vijf plaatsen. Er moet nog één naam ingevuld en daar zijn gesprekken voor bezig. De gemiddelde leeftijd bedraagt net geen 40 jaar. Negen van de kandidaten deden ook in 2012 mee aan de verkiezingen. Als de ontbrekende naam is ingevuld, zullen we de volledig lijst bekend maken. Dan zal ook duidelijk zijn wie de lijsttrekker wordt.”

Vrouwen

Open VLD-voorzitter Patrick Schatteman gaat met Sabien Lahaye-Battheu voor het burgemeesterschap. “Vanuit de partij hebben we nog niet zoveel nieuws. Kamerlid en onze spreekbuis in de gemeenteraad Sabien Lahaye-Battheu wordt onze lijsttrekker. Ondertussen zijn er ook al enkele nieuwe namen bekend zoals die van mezelf en Bram Meeuw, de voorzitter bij de jongeren. We zullen zeker de kaart van de jongeren trekken. Bij de Open VLD bepaalt een groep – met minstens de helft mensen die niet kandideren – over een ontwerpkieslijst, waar onze leden dan hun goed- of afkeuring voor kunnen geven.”

“Wij zoeken nog een aantal vrouwen, maar panikeren nog niet”

“Wij zoeken nog een aantal vrouwen, maar panikeren nog niet. Waarom kunnen vrouwen zich niet engageren voor lokale politiek? Gebrek aan interesse of kennis is naar onze mening hetzelfde argument voor mannen als vrouwen. Wij zijn 100 procent voor een evenredige verdeling man/vrouw, maar de vrouwen moeten zich ook durven tonen.”

Nieuwe namen

Bij de N-VA is Jean-Marie Blondeel lijsttrekker. Op de derde plaats staat raadslid Geert Ganne. Raadslid Jan Van Bruwaene krijgt de vierde plaats en Edwin Lesschaeve staat op zes. “Jammer genoeg hebben we tijdens de lopende legislatuur afscheid moeten nemen van boegbeeld Martin Dewulf, maar die blijft wel een stille supporter“, aldus Jean-Marie Blondeel. “Het zal niemand verwonderen dat vrachtwagenchauffeur Pieter Derycke terug op de lijst staat. Daarnaast wordt de lijst versterkt met Reningelstnaar Andre Schaubroek, militair op rust. Ook van het vrouwelijk front is er nieuws. Anny Steenlant, gedreven handelaar, komt op de lijst. Nu is ze even wat minder actief, na een pijnlijke val. Voorlopig sluiten we de lijst af met Paul D’hondt, oudgediende van de partij, penningmeester en drijvende kracht achter het Vlaamse gedachtegoed. Paul is gebeten van cultuur en is heel bekend in Watou en omstreken.”

Van de partijen Groen! en Vlaams Belang mochten we nog geen gegevens ontvangen.