Politieke strekking ONS uit Harelbeke komt dan toch niet op

© Jerinka Lambert, Piet Decaevel, Veerle Huygebaert, Steven De Wit en Gino Dupont, de woordvoerders van 'ONS'. (Foto LOO)
Redactie KW

ONS, onderweg naar solidariteit, dient geen lijst in voor de verkiezingen.

“Met enkele collega’s, allemaal aan de slag in het ACV, hebben we de beweging ONS opgericht als spin-off van de Week van de Solidariteit. ONS is bedacht vanuit een oprechte bekommernis dat vele burgers ons lieten weten dat ze niet meer zouden stemmen of op zijn minst niet meer wisten op wie ze zouden kunnen stemmen”, zegt woordvoerder Steven De Wit. De verontwaardiging van een verder democratisch deficit verplichtte hen te ageren volgens Steven. “Vandaar onze oproep naar solidariteit en onze vraag naar een economie die ten dienste staat van de burgers en niet omgekeerd.”

“Versplintering die rechts helpt, voorkomen”

Op basis van de vele reacties leek het mogelijk om de beweging om te bouwen tot een politieke partij die zou opkomen bij de komende verkiezingen. Na grondige analyse, gesprekken en reacties van verschillende partijen, heeft ONS besloten dat nu opkomen bij de verkiezingen geen goede zaak zou zijn. “We waren enkel gestart met de bedoeling om mensen bewust te maken over het belang van de verkiezingen en het belang van hun stem”, zegt de beweging. “Ten tweede waren we enkel lokaal uitgebouwd en op deze manier konden we momenteel slechts een heel beperkte invloed hebben op de komende stemronde. Daarnaast zouden we met onze voorlopig beperkte mogelijkheden de versplintering ten voordele van rechts in de hand werken, en dat is niet onze bedoeling.”

Na de verkiezingen wordt een analyse van de beweging gemaakt en een strategie uitgewerkt om vanuit een positieve ingesteldheid te bouwen aan een menswaardige solidaire samenleving, klinkt het.

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier