“Politieke discussies vermijd ik, dat worden toch altijd welles-nietesspelletjes”

Pieter-Jan Breyne

In alle uithoeken van de VS zochten en vonden we West-Vlamingen, en we vroegen hen hoe het is om te leven onder president Trump. Roeselarenaar Wim Hoornaert (49) woont al meer dan 15 jaar in Phoenix, Arizona.

Dit interview maakt deel uit van ons dossier ‘West-Vlamingen in alle staten over Trump’. Je leest alle interviews hier.

Wim werkt als technisch directeur bij Intersan Manufacturing, een bedrijf met roots in Kruishoutem dat tot de Van Marcke-groep behoort. Samen met zijn Amerikaanse vriendin woont hij in Phoenix.

“De meeste van mijn vrienden zijn eerder liberaal, en Phoenix is dat liberaal. De Trump-supporters die ik ken zijn meestal oudere mannen. Ik vermijd discussies over politiek, omdat ik weet dat die toch doorgaans in een welles-nietesspelletje eindigen.”

Mars tegen Trump

“Er zijn nu meer mensen die zich engageren in de anti-Trumpbeweging. Ik denk aan de vrouwenmars en de wetenschapsmars. Mensen realiseren zich nu dat hun stem wel belangrijk is. Het is echter nog te vroeg om een balans op te maken. Trumps executive orders zijn nog te vers om er al echt de gevolgen van te zien.”

“Ik ken Trump-supporters, het zijn meestal oudere mannen”

Ik heb een brede vrienden- en kennissenkring met zowel mensen die links als rechts hebben gestemd. Mijn band met hen is niet fundamenteel veranderd. Ik heb, als blanke, nog nooit het gevoel gekregen dat ik hier niet thuishoor.”

Confrontatie uit de weg

“Slechts een minderheid van de Amerikanen heeft voor Trump gestemd. Trump is dan ook niet echt representatief voor de gemiddelde Amerikaan. Wat het politieke nieuws betreft volg ik enkel nog de hoofdpunten. Op het werk en in sociale contacten wordt er meestal slechts over Trump gesproken met gelijkgestemden. Mensen proberen de confrontatie pro-contra uit de weg te gaan.”

“Ik ben niet van plan om nog terug te keren naar België. Ik woon hier al meer dan de helft van mijn volwassen leven en heb mijn vrienden hier.”