Politieke crisis Staden : CD&V voert de druk op

Hans Mommerency. © Joke Couvreur
Jos Remaut

Op de gemeenteraad van nu donderdag zal CD&V een punt laten stemmen waarbij alle gemeentelijke uitgaven boven de 3.000 euro voortaan door de gemeenteraad moeten worden goedgekeurd. Op die manier wil ze de minderheidscoalitie, die momenteel rustig verder bestuurt, op water en brood zetten.

Dit punt zal zo goed als zeker worden goedgekeurd, want onafhankelijk raadslid Koen Demonie vindt dit geen slecht idee. Op vandaag heeft het schepencollege een delegatie tot 15.000 euro voor zogenaamde ‘dagelijkse uitgaven’, en het zal dus zijn daadkracht serieus ingeperkt zien.

Hans Mommerency van CD&V motiveert het als volgt : “We vinden het belangrijk dat er meer beslissingsbevoegdheid bij de gemeenteraad komt. En met dit punt stellen we de situatie meteen ook wat scherper. Het wordt hoog tijd dat de coalitie beseft dat ze geen twee jaar meer kan besturen op deze manier.”

Voorlopig is er bij CD&V nog geen sprake van het opstarten van de procedure van de structurele onbestuurbaarheid van de gemeente, maar het zit er wel aan te komen. Mogelijks tegen de volgende gemeenteraadszitting, al zal dat -zo zegt men nu bij CD&V- ook afhangen van hoe de zitting van overmorgen verloopt. Maar het is alvast duidelijk dat er voor ook voor die procedure vrij makkelijk een meerderheid zal kunnen worden gevormd, dank zij de stem van Koen Demonie, die niks liever wil dan de N-VA en de hele meerderheid een hak te zetten.

En daarna ?

Welke nieuwe meerderheid er daarna zou worden gevormd, is op dit moment echter absoluut niet duidelijk. Volgens CD&V is een coalitie van CD&V met Open VLD of N-VA de beste oplossing, maar de huidige coalitie laat zich momenteel absoluut (nog) niet uit elkaar spelen.

Burgemeester Francesco Vanderjeugd van zijn kant kondigt meteen aan dat hij naar de Raad van State zal trekken als CD&V de procedure voor onbestuurbaarheid inroept. Of zo’n beroep opschortend werkt, is echter nog maar de vraag.

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier