Pol Van Den Driessche: “Het Brugse parkeerbeleid is desastreus”

Pol Van Den Driessche. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Pol Van Den Driessche (N-VA) is de derde van zeven Brugse lijsttrekkers die onze flitspeiling naar de kiesintenties van de Bruggelingen zélf mag invullen. KW pakt op vrijdag 22 juni uit met de resultaten van deze peiling, die door 2.070 Bruggelingen werd ingevuld.

Hoe fijn is het om in Brugge te wonen? Geef een rapportcijfer tussen 1 en 10!

“Heel fijn. Ik woon in de binnenstad, vlakbij het Minnewaterpark. Ik geef 7 op 10. ‘t Zou 9 op 10 moeten zijn, maar de slechte voetpaden halen de score naar beneden. Mijn vrouw Katrien zit opnieuw tijdelijk in een rolstoel. Zij ervaart dagelijks, net als jonge ouders met kinderwagens en ouderen met rollators, hoe slecht het gesteld is met de voetpaden. Brugge heeft echt nood aan een voetpadenplan!”

Wat vindt u zo fijn aan het wonen in Brugge?

“Het fijne is dat ik alles per fiets kan doen. Mijn auto staat vaak twee à drie weken stil, ik moet die enkel gebruiken om eten, bier en kattenbakvulsel in te slaan in de supermarkt. Het toffe aan Brugge is dat alle plekjes makkelijk bereikbaar zijn per fiets of te voet. En je vindt er alles.”

Is er iets dat u niet fijn vindt aan Brugge?

De Katelijnestraat is een testbaan voor fietsers. Bovendien rijden de auto’s te snel in de zone 30. De politie mag van mij gerust meer controleren. De Vlamingdam bijvoorbeeld is een recht stuk weg waar automobilisten in derde versnelling overgaan en het verkeerslicht zien als een uitnodiging om ‘groen’ razend snel nog te halen. Ook in de woonwijken in de deelgemeenten worden de snelheidsbeperkingen niet nageleefd. Ik hou mijn hart vast dat spelende kinderen daar op een dag niet het slachtoffer van worden. Er is nood aan meer verkeersremmende maatregelen.”

Hoe tevreden bent u over het huidig gemeentebeleid?

“3 op 10. Een buis! Anders zou N-VA niet pleiten voor een ander bestuur! Het huidige college mist ambitie en visie.”

Wat kan beter?

De troeven van Brugge worden te weinig verkocht. We slagen er niet in ons kunsthistorisch patrimonium te promoten in combinatie met het feit dat wij een studentenstad zijn, een internationale haven, prachtige natuurdomeinen en een heel mooi strand hebben. De hele citymarketing zit fout. Ook onze Brugse voetbalploegen kunnen daarvoor worden ingezet. Brugge is meer dan toerisme. Ter vergelijking: Amsterdam profileert zich met de beelden van zijn grachten en het Rijksmuseum, maar ook de haven en zelfs Ajax.”

Het grootste mankement is dat Brugge er niet in geslaagd is om duurzame, hoogtechnologische bedrijven te lokken. Oostkamp krijgt wel een hoogtechnologisch centrum! We staan als ‘slimme stad’ nergens, er is nog altijd geen gratis wifi voor heel het openbaar domein. Genève, waar ik onlangs op missie was, heeft dat wel. Of kijk naar Tallinn in Estland, waar ouderen thuis cursus krijgen om hun pc te leren gebruiken. Ze moeten hun huis niet meer uit om te gaan stemmen.”

Wat zijn de belangrijkste verkiezingsthema’s voor u?

“Na 42 jaar socialisten en 36 jaar christendemocraten aan de macht is het tijd voor een ander beleid in Brugge. Zeker als je ziet hoe de fut eruit is en beide coalitiepartners rollebollend over straat ruzie maken. Het parkeerbeleid is desastreus. Wie een ander parkeerbeleid wenst, stemt best voor N-VA. Er zijn nog foute beslissingen die dienen teruggeschroefd te worden: er schort toch wel een en ander aan het personeelsbeleid, als je de absentiecijfers ziet. De keuze voor het KTA als locatie voor de uitbreiding van Groeninge is verkeerd. En er is nauwelijks reclame voor de Triënnale, een nochtans lovenswaardig initiatief. Zo lees ik in de boordboekjes van vliegtuigen over de Kattenstoet in Ieper, maar niks over de Heilig Bloedprocessie of de Brugse Triënnale.”

“Het wordt hoe dan ook spannend, met drie partijen (N-VA, CD&V en SP.A) die vermoedelijk ongeveer even groot zullen zijn. Wij garanderen de Bruggelingen het volgende: als N-VA mee aan boord genomen wordt, zal er veel veranderen. Dat hebben we bewezen op Vlaams en federaal vlak, straks ook in Brugge. Nu praten alle partijen met elkaar, niets is uitgesloten. Ik onderhoud goede contacten met mensen uit alle parttijen, persoonlijke fricties met bepaalde figuren zullen mij niet verhinderen een bestuursakkoord te sluiten. De laatste zes weken voor 14 oktober zal ‘the battle of Bruges’ uitbreken, maar de avond voor de verkiezingen worden wij spreekwoordelijk allemaal opnieuw maagden. Het is uiteindelijk de kiezer die beslist. Gelukkig maar!”

(SVK-foto Davy Coghe)

Morgen is Mercedes Van Volcem (Open VLD Plus) aan de beurt. Lees alle interviews op www.kw.be/flitspeiling.