Paul Dieryckx wordt lijsttrekker van SP.A Torhout

Van links naar rechts lijsttrekker Paul Dieryckx, tweede Ine Debruyne, lijstduwer Martine Vanwalleghem, derde Nick Mouton en SP.A-voorzitter Danny Boussauw. © Foto JS
Johan Sabbe

De Torhoutse SP.A heeft als eerste politieke partij in de genoemde stad haar lijsttrekkers en lijstduwer voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 officieel bekendgemaakt. Paul Dieryckx wordt de kopman.

Dat Paul (bijna 62) straks de socialistische lijst aanvoert, mag geen verrassing heten. Hij is – sinds het vertrek van boegbeeld Dalila Douifi uit de politiek – fractieleider van het kartel SP.A-Groen in de gemeenteraad. Dat kartel houdt op het einde van de legislatuur overigens op te bestaan: beide partijen trekken op eigen kracht naar de kiezer.

SP.A zou ook nog SP.A+ kunnen worden

Op de tweede plaats van de SP.A-lijst zal huidig OCMW-raadslid Ine Debruyne (29) staan. Zorgt Paul Dieryckx – met zijn ruim veertig jaar inzet voor de partij – voor de politieke ervaring, dan zorgt Ine voor de jeugdige inbreng. Ook wil ze als moeder van drie jonge kinderen zich sterk voor de gezinnen inzetten.

Na haar volgt op de derde plaats de bijna 40-jarige Nick Mouton. Die is nieuw in de Torhoutse gemeentepolitiek, maar in zijn vorige woonplaats Lovendegem is hij zes jaar schepen geweest (toen weliswaar voor N-VA). Hij behartigde als schepen onder andere de beleidsdomeinen cultuur, lokale economie en personen met een beperking.

De lijstduwer wordt gemeenteraadslid Martine Vanwalleghem (56), de vrouw van partijvoorzitter Danny Boussauw. Zij oefent al zo’n 24 jaar een politiek mandaat uit voor de socialisten.

Campagne vanuit de eigen sterkte voeren

“Trokken we de vorige keren met één uitgesproken kopvrouw naar de kiezer, met name Dalila Douifi, dan zullen we nu veel meer als team aantreden”, zegt Paul Dieryckx. “Onze lijst is nog niet helemaal rond, al hebben we al voor ongeveer 80% zekerheden. We zijn nog in gesprek met enkele verruimingskandidaten en van het resultaat van die besprekingen zal afhangen of we onder de noemer SP.A of SP.A+ naar de kiezer zullen trekken.”

“We bouwen onze campagne uit rond de drie kernwoorden sociaal, duurzaam en nabij“, besluit voorzitter Danny Boussauw. “We zijn van plan om een campagne te voeren die vertrekt vanuit onze eigen visie en sterkte. Voor moddergooien naar anderen moet je bij ons niet zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier