Paul Desender doet tóch mee aan Brugse verkiezingen

Pol Van Den Driessche kan ik oktober rekening op de steun van Paul Desender. © Davy Coghe
Redactie KW

Zakenman Paul Desender (60) zal tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op de voorlaatste plaats van de N-VA-lijst prijken.

De gewezen ‘compagnon de route’ van Ann Soete kondigde eerder aan om zich niet meer verkiesbaar te stellen, maar komt nu terug op beslissing. “Ik heb mijn goesting teruggevonden”, zegt hij.

“Heel lang heb ik gedacht om te stoppen met actieve politiek, maar het voorbije jaar vond ik mijn goesting terug“, legt Paul Desender zijn opmerkelijke beslissing uit. “Ik voel me weer goed bij N-VA in het algemeen en de Brugse afdeling in het bijzonder.”

“De relatie met Ann Soete is helemaal bekoeld”

“De voorbije maanden heb ik met heel veel mensen binnen de partij gesproken en we vinden elkaar in het gemeenschappelijk doel: de leidende oppositiepartij zijn en proberen om straks tot het bestuur te behoren. Dat de hele fractie me pushte om weer mee te doen, deed me overstag helemaal gaan. Vanop de voorlaatste plaats – net boven Kamerlid An Capoen – wil ik de groep steunen.”

‘Het andere kamp’

Een verrassende wending, want Paul Desender was immers jarenlang de rechterhand van Ann Soete. Hij behoorde tot het ‘andere kamp’ in de strijd om het lijsttrekkerschap binnen N-VA. Toen de lokale afdeling voor Pol Van Den Driessche als kopman opteerde, besloten de aanhangers van Ann Soete – inclusief Paul Desender – om zich niet meer beschikbaar te stellen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Ann Soete en Sabine Helleputte werden vervolgens onafhankelijke gemeenteraadsleden en stapten later over naar Open VLD Plus. Paul Desender volgde hen niet. Hij bleef N-VA trouw, maar zou wel niet meer deelnemen met de verkiezingen. Op die beslissing komt hij nu dus terug.

“Na lange gesprekken met Pol Van Den Driessche heb ik een streep getrokken onder dat verhaal. Dat we elkaar al kenden van bij de VU-jongeren maakte de zaken eenvoudiger. Toen Ann Soete op een bepaald moment overstapte naar Open VLD, ben ik niet meer gevolgd.”

“Om plots bij een Belgicistische partij aan te sluiten: voor mezelf vond ik dat niet geloofwaardig. Ik ben een Vlaams-nationalist en blijf mijn partij trouw. Ik heb altijd gezegd: wat er ook gebeurt, op 1 januari 2019 ben ik lid van N-VA. De relatie met Ann Soete is sindsdien helemaal bekoeld. Mijn dochter Elisa die voor N-VA opkomt in Jabbeke werd vorige week ontslagen als haar parlementair medewerkster.”

Geen Nespresso

Paul Desender, actief als zelfstandig consulent hernieuwbare energie op de internationale markt, maakt nu deel uit van de N-VA-fractie in de gemeenteraad. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen stond hij op de tweede plek. Hij beseft dat het vanaf de voorlaatste plaats moeilijk wordt om weer verkozen te geraken.

“Ik vind het niet erg om de partij vanop de achtergrond te steunen. Met onder meer vijftien jaar politieke ervaring op het kabinet van wijlen minister Daniël Coens – van wie zijn foto nog altijd op mijn bureau staat denk ik dat ik de partij wel iets kan bijbrengen. De volgende maanden zal ik dan ook positieve en degelijke campagne voeren. Zoals ijveren voor een betere lokale economie. Het beleid van schepen Hilde Decleer slaat nergens op. Om het met één zin te zeggen: we kregen een Kruidvat op de Markt, maar Nespresso heeft geen filiaal in onze stad. Ook moet er meer aandacht naar de randgemeenten gaan. Negentig procent van de discussies op de gemeenteraad hebben betrekking op de binnenstad: toerisme, nachtwinkels, mobiliteit… Ook in de deelgemeenten zijn er noden.”

Beperkte schade

Pol Van Den Driessche reageert opgetogen over de beslissing van Paul Desender. “Voor de ploeg is dat zéér belangrijk”, vindt hij. “Het geeft een signaal aan onze mensen dat de schade beperkt is gebleven na wat er vorig jaar binnen onze afdeling is gebeurd. En met Paul kunnen we bogen op een sterke kracht. Hij heeft financieel inzicht en politieke ervaring, die van een grote waarde is. Zeker als er eventueel een deelname aan de meerderheid komt.” (ON)