Partijen van minderheidscoalitie Staden willen niét afzonderlijk praten met CD&V

Jos Remaut

Dat laten N-VA, Open VLD en SP.A deze morgen weten in een gezamenlijk communiqué. “We blijven trouw aan de bestaande coalitie”, klinkt het in koor. Door de exit van dissident NV-A’er Koen Demonie heeft die ploeg wel geen meerderheid meer, maar daar zijn volgens de coalitiepartners oplossingen voor.

“Het beeld dat van de coalitie opgehangen wordt – alsof ze niet zou werken – komt niet overeen met de werkelijkheid”, aldus de woordvoerders van N-VA, Open VLD en SP.A Staden. “De enige reden waarom de coalitie niet kan verder bouwen aan de toekomst van Staden is omdat ze haar meerderheid in de gemeenteraad verloor. De drie partijen houden dan wel geen meerderheid meer over, toch vinden ze elkaar nog steeds perfect terug, ook inhoudelijk.”

“Zowel N-VA, Open Vld als SP.A staan nog altijd open voor constructieve gesprekken met de CD&V om tot een samenwerking te komen, of om de bestaande coalitie te verruimen met CD&V om zo een nieuwe meerderheid te vormen. De hand blijft dus uitgereikt naar CD&V, zij het wel in groep en niet als partijen individueel.”

Eerder had CD&V beide voorstellen echter afgewezen als niet realistisch. De partij, die 10 van de 21 zetels heeft, voelt zich sterk omdat een meerderheid zonder haar niet mogelijk is nu de breuk tussen Demonie en zijn vroegere partij onomkeerbaar lijkt.

“Technisch budget”

Ondertussen moet het leven wel verdergaan in Staden, en om de gemeente financiële ademruimte te geven en de dagelijkse werking verder te garanderen, zal het gemeentebestuur nu een technisch budget op de agenda plaatsen van de gemeenteraad van april, zo laat de minderheidscoalitie weten. “Een budget waar de gemeente mee kan verder werken, waardoor het personeel weer tijdig zijn loon kan ontvangen, waardoor noodzakelijke onderhoudswerken niet uitgesteld hoeven te worden en waar normale werkingskosten en vervangingsinvesteringen in ondergebracht worden. Grote investeringen, zoals voordien opgenomen in de meerjarenplanning maar waarvan het budget nog niet werd goedgekeurd, zullen daar niet in opgenomen zijn. “

“Alle gemeenteraadsleden zullen in de week van 11 april uitgenodigd worden voor een toelichting bij het technisch budget om hen perfect over de toedracht te informeren en voor te bereiden op de gemeenteraad van 28 april.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier