Parkeerplan Tielt : meer blauwe zones, eerste bewonerskaart gratis

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Het nieuwe parkeerplan voorziet in een gevoelige uitbreiding van het aantal blauwe zones. Dat moet de leefbaarheid in het centrum verhogen.

Het ontwerp van nieuw parkeerbeleidsplan is al maanden de inzet van discussies binnen de meerderheid. Na het wegblijven van twee Open VLD’ers op een gemeenteraad kwam het zelfs tot een crisis, die tot in de partijhoofdkwartieren nazinderde. Pascale Baert en Jolien Dewitte vonden dat ze te weinig bij het beleid werden betrokken.

Gezond evenwicht

Er is nu wel witte rook, tot tevredenheid van alle coalitiepartners. “Het nieuw parkeerplan focust op een gezond evenwicht tussen bewoners, bezoekers, handelaars, werkenden…”, zegt schepen van mobiliteit Birger De Coninck (SP.A). Opvallend in het ontwerp, dat volgende week donderdag in de gemeenteraad wordt besproken, is een


© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

gevoelige uitbreiding van het aantal blauwe zones. In de buurt van schoolomgevingen werden een en ander bijgestuurd : minder blauwe zones en het voorzien van alternatieven. In een aantal straten (Kistestraat, Keidamstraat) wordt dan weer géén blauwe zone ingevoerd. Ook aan de overkant van het VTI komt er dan toch geen blauwe zone.

Nog opvallend : de eerste bewonerskaart wordt gratis (de bestaande taks van 50 euro wordt afgeschaft). Ook handelaars die in een zone van beperkt parkeren zijn gevestigd kunnen voortaan een parkeerkaart aankopen (100 euro per kaart, maximum twee kaarten per vestiging). Die kaart zal dezelfde rechten geven als de bewonerskaart : in die blauwe zone mag men met de kaart parkeren zonder de parkeerschijf te plaatsen.

Uitbreiding blauwe zone

De uitbreiding van de blauwe zones (maximum parkeertijd twee uren met parkeerschijf) is voorzien in volgende straten : volledige Sint-Michielstraat, Kasteelstraat (vanaf de Vierhoek tot en met huisnummer 154), Bruggestraat, Diksmuidse Boterweg, Kapellestraat, Peperstraat, parkeerplein aan de ingang van het kerkhof (hoek Keidamstraat/Krommewalstraat), Tramstraat (wegvak tussen de Kalverstraat en de Lakenmarkt), Lakenmarkt, Maczekplein (met uitzondering van de ‘put’), Luchtbalstraat, Grote Hulststraat (verbinding tussen Oude Stationstraat en Steenstraat, straat aan de parking van de politie), Oude Stationstraat (wegvak tussen de Vredestraat en de Stoktmolenstraat, wegvak tussen het Stationsplein en de Stoktmolenstraat aan de straatzijde met pare nummers en tussen het Stationsplein en de Dwangstraat aan de straatzijde met onpare nummers), Stationsberm (helft van parkeerplein) en Pieter Simonsstraat (wegvak tussen Stationsberm en Jacobus Vergauwenstraat).

Parkeerplan Tielt : meer blauwe zones, eerste bewonerskaart gratis


© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Dat de parkeerdruk dan deels verlegd zal worden, is bekend. In een aantal straten wordt geïnvesteerd in alternatieven. “Zo worden in de Dwangstraat de parkeervakken in visgraatmotief heringericht, omdat er dan enkele parkeerplaatsen bij kunnen. Ook aan de randparking in de Kasteelstraat (niet ver van De Meibloem) worden de parkeerplaatsen heruitgeschilderd in visgraatmotief. “Zo kunnen meer voertuigen worden geparkeerd.” (RDC-LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier