Oudenburgse gemeenteraad discussieert over oude gebouwen

Redactie KW

Tijdens de gemeenteraad van donderdag in Oudenburg viel bij de agendapunten weinig nieuws te rapen.

Enige punt van belang was de aanduiding van Myriam Maes als tweede vertegenwoordiger in de interlokale vereniging CollaboRegiO. “En dat nadat er drie maanden geen gemeenteraadszitting geweest is”, sneerde Anthony Dumarey (Open VLD).

In de bres voor KSJ Westkerke

Bij de vraagstellingen van de raadsleden ging het vervolgens vooral over oude gebouwen. Stefaan Reynaert (Open VLD) sprong in de bres voor KSJ Westkerke, de jeugdvereniging die 150 leden telt, en haar activiteiten niet meer kan laten plaatsvinden in haar lokaal, het oude klooster van Westkerke, wegens te klein, te slecht onderhouden, ongezond en onveilig.

“De lokalen zijn gekeurd voor 50 personen, een derde dus van het aantal leden, zonder rekening te houden met de leiding.”

Van een nieuw lokaal, een belofte van CD&V, is niet direct geen sprake. “Er moet eerst een nieuw ontwerp op tafel liggen, vermits het vroegere door stedenbouw is afgekeurd. We wachten dus op dat ontwerp en bekijken dan wat er financieel haalbaar is”, antwoordde de burgemeester.

Herbestemming van Riethove?

Stefaan Reynaert wou verder nog weten of er al was nagedacht over een herbestemming van Riethove, een ander oud gebouw. “Het is klaar voor de sloophamer”, aldus het raadslid. Burgemeester Ignace Dereeper (CD&V) repliceerde dat het optrekken van een nieuwbouw, waar en de stadsdiensten en de OCMW-diensten samen kunnen worden ondergebracht, een optie is.

“We moeten eerst de financiële haalbaarheid bekijken, maar er is wel ambitie om dit in de praktijk te brengen”, aldus de burgemeester die nog wacht op een antwoord van de curator over het bod dat de stad deed om de Abdijhoeve te kopen. En over die Abdijhoeve, het derde oude gebouw dat tijdens de gemeenteraad ter sprake kwam, is Freddy Declerck (N-VA) bekommerd.

“Abdijhoeve is schande voor de stad”

“De Abdijhoeve, vroeger het visitekaartje van de stad, is vervallen tot een overwoekerde ruïne en een schandaal geworden voor de stad”, zei Freddy Declerck. “In de toestand dat het gebouw zich nu bevindt, zal het nooit verkocht geraken.”

Burgemeester Dereeper antwoordde dat het een privé-eigendom betreft en de stad in de eerste plaats niet kan opdraaien om het onkruid te wieden en in de tweede plaats niet het recht heeft om de site te betreden.

(LIN, foto LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier