Oud-CVP-minister en burgemeester van Izegem André Bourgeois overleden

© Foto Frank
Jos Remaut

Oud-burgemeester van Izegem en voormalig federaal minister André Bourgeois is zondag op 87-jarige leeftijd overleden in Gent. Dat meldt CD&V. De Izegemnaar was in de eerste regering van Jean-Luc Dehaene (1992-1995) minister van KMO en Landbouw.

André Bourgeois (geen familie van Geert Bourgeois) studeerde rechten en werd advocaat aan de balie van Kortrijk. Maar al snel werd hij ook politiek actief : hij sloot zich aan bij de CVP-jongeren, waarvan hij van 1955 tot 1962 zelfs nationaal ondervoorzitter was.

Op lokaal vlak werd hij begin de jaren 1960 de vertrouweling van toenmalig burgemeester Jules Sintobin van Izegem, en met de gemeenteraadsverkiezingen van 1964 stond hij dan ook op diens ‘Lijst van de twee burgemeesters’, waarop ook de laatste burgemeester van Emelgem, Dr. Omer Baert, stond.

De lijst haalde de absolute meerderheid en André Bourgeois werd op 36-jarige leeftijd burgemeester van Izegem. Het was een gouden periode voor Izegem, dat zich toen razendsnel ontwikkelde tot woonstad met vele nieuwe woonwijken en een aanvang werd gemaakt met uitbouw van de industriezone Mandeldal. In deze periode was André Bourgeois ook provincieraadslid.

Naar het parlement

Bij de verkiezingen van 1970 kwam André Bourgeois, die tot de middenstandsvleugel van de CVP behoorde, op met de ‘Lijst van de burgemeester’. Ze won de verkiezingen, maar werd in de minderheid gesteld door een historische coalitie tussen de twee andere partijen, de BSP en het ACW : Gustaaf Nyffels werd burgemeester. Een erg bittere pil voor André Bourgeois, al werd die snel verguld toen hij met de parlementaire verkiezingen van 1971 werd verkozen als volksvertegenwoordiger.

Hij zou, enkel onderbroken door de periode waarin hij minister was, tot 1999 onafgebroken in het nationale parlement blijven zetelen, als volksvertegenwoordiger of als senator. Hij specialiseerde zich vooral in justitie en binnenlandse zaken. Zo was hij onder meer voorzitter van de parlementaire commissie inzake de Bende van Nijvel. Als gevolg van het dubbelmandaat zetelde hij ook vele jaren in de Vlaamse Raad.

Vanaf 1977 speelde hij ook weer een belangrijke rol in de Izegemse politiek : de eenheidslijst van de CVP (dit keer ook met Kachtem erbij) haalde een nipte volstrekte meerderheid, maar omwille van afspraken tussen de standen moest hij wel de toen nog relatief onbekende ACW’er Werner Vens laten voorgaan als burgemeester : André Bourgeois werd eerste schepen, met een breed pakket bevoegdheden waaronder jeugd. Met o.m. de speelpleinwerking en de opstart van het jongeren-ontmoetingscentrum De Schuur beleefde de Izegemse jeugdwerking onder zijn bewind heuse topjaren.

André Bourgeois was ook vele jaren voorzitter van het NCMV (het huidige ‘Unizo’) van Izegem. Hij lag er ook aan de grondslag van de werking van de KJM, de Katholieke Jongeren uit de Middengroepen.

Minister bij Dehaene

Begin jaren 90 volgde de bekroning van Bourgeois’ carrière. Hij werd dan minister van KMO en Landbouw in de eerste Regering Dehaene (1992-1995). Hij gaf er mee invulling aan onder andere de hervorming van het Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid en onderhandelde mee het landbouwluik van het GATT-akkoord.

Legendarisch uit die periode zijn in elk geval de veelvuldige boerenbetogingen aan zijn woning, die van de Sint-Tillostraat en omgeving een heuse belegerde buurt maakten.

Nadat hij in 1999 op 71-jarige leeftijd afscheid nam van de actieve politiek, bleef André Bourgeois nog vele jaren kwiek en actief. Zo ging hij onder meer opnieuw studeren aan de universiteit : geschiedenis, kunstgeschiedenis en psychologie. Maar ook in het eigenste Izegem bleef bij bezig, onder meer op het gebied van de heemkunde. Hij was een van dé drijvende krachten achter de tentoonstellingen ‘Het gebeurde 50 jaar geleden’ van Ten Mandere.

Voor editie ‘Het gebeurde in 1965’ wou hij zich echter wat op de achtergrond houden, omdat dit het jaar was waarin hij burgemeester werd. Maar dit voornemen werd sowieso al doorkruist door een zware ziekte die zijn deel werd. Het was voor de vele Izegemnaren die hem goed kenden pijnlijk om te zien hoe de ooit zo welbespraakte en flamboyante man snel achteruitging. Hij overleed op zondag 18 oktober 2015 omstreeks 21 uur in het UZ in Gent.

André Bourgeois was getrouwd met Marie-Cecile (‘Cieske’) Van Daele, afkomstig uit Tielt. Hij laat ook zijn drie dochters Ann, Patricia en Siska en negen kleinkinderen achter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier