Oud-burgemeester van Ingelmunster en oud-Kamervoorzitter Rik Vankeirsbilck overleden

© PADI
Redactie KW

We vernemen het overlijden van Rik Vankeirsbilck nadat hij maandagnamiddag na een hartinfarct werd overgebracht naar het ziekenhuis. Van 1971 tot 1991 was hij burgemeester van Ingelmunster, en hij was ook decennia lang parlementslid voor de CVP. Hij is in 1988 ook eventjes Kamervoorzitter geweest.

Rik (officieel eigenlijk Eric) Vankeirsbilck werd geboren op 11 januari 1935. Na zijn lagere school in Ingelmunster trok hij naar het Sint-Amandscollege in Kortrijk en daarna naar de Katholieke Hogeschool in Heverlee, waar hij in 1957 afstudeerde als maatschappelijk assistent. Hij was ook lid van diverse jeugdbewegingen. Van 1957 tot 1959 was hij leraar beroepspraktijk aan de Katholieke Hogeschool in Heverlee. Na zijn militaire dienst werd hij directeur van de kredietmaatschappij ‘Voor ons volk’.

Via het ACW belandde Rik Vankeirsbilck al snel in de politiek : in 1965 was hij al gemeenteraadslid in Ingelmunster, om daarna schepen en vanaf 1971 burgemeester te worden. Vanaf 1973 was hij ook volksvertegenwoordiger en bleef dit onafgebroken tot 1994. Hij was in de Kamer van Volksvertegenwoordigers vele jaren ondervoorzitter en in 1988 ook korte tijd voorzitter. Hij is ook 14 jaar lang lid geweest van de Vlaamse Raad, de voorloper van het huidige Vlaams Parlement.

Rik Vankeirsbilck kan zonder twijfel een erg belangrijk burgemeester genoemd worden : onder zijn leiding (van een absolute CVP-meerderheid) ontwikkelde Ingelmunster zich tot een moderne en levenskrachtige gemeente met alle noodzakelijke voorzieningen. Hij slaagde er tijdens de fusie-operatie van 1975-’76 ook in om Ingelmunster te laten voortbestaan als zelfstandige gemeente.

Rik Vankeirsbilck was getrouwd met Marie-Jeanne Coussens en is de de vader van Jan, Piet en Hilde. Hij heeft vier kleinkinderen. (PADI-JRE)

.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier