Oud-burgemeester Jean-Pierre De Clercq (CD&V) van Ingelmunster stapt uit de politiek

Jean-Pierre De Clercq stapt uit de politiek. (Foto FODI)
Redactie KW

Oud-burgemeester Jean-Pierre De Clercq (CD&V) neemt in oktober 2018 niet deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Een wending die de partij in een crisissfeer dompelt.

De voorbije weken heerst er grote nervositeit ontstaan binnen het CD&V-bestuur van Ingelmunster. Zaterdag 21 januari werd een kleine bestuursdelegatie dringend samengeroepen en woensdagavond 8 februari kwam een beperkt aantal bestuursleden in spoedberaad samen in café ‘t Excuus in Ingelmunster.

Daar maakte CD&V-voorzitter Geert Verstraete bekend dat Jean-Pierre De Clercq beslist had om niet deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018. Hij nam met onmiddellijke ingang ontslag als coördinator voor de verkiezingen en stapt ook uit het bestuur. Tijdens de samenkomst werd gesteld dat Jean-Pierre die beslissingen heeft genomen omdat hij het iets rustiger aan wilde doen (op 5 maart wordt de man 65 jaar oud, red.).

Er is echter meer aan de gang, want er doen geruchten de ronde dat er binnen CD&V al een tijdje twee groepen aan het werk zijn. Eén pro Jean-Pierre De Clercq en één die vooral de gewezen burgemeester Yves Vercruysse steunt.

CD&V-voorzitter Geert Verstraete vindt het erg spijtig dat Jean-Pierre De Clercq niet deelneemt aan de verkiezingen. “Ik verlies mijn beste politieke vriend”, bekent hij.

Jean-Pierre De Clercq: “Een kleine kern van het CD&V-bestuur beseft nog altijd niet dat de partij enkel met hard werk het vertrouwen van de bevolking opnieuw kan winnen”

Jean-Pierre De Clercq wilde eerst niet reageren, maar geeft toch tekst en uitleg: “Ik besef maar al te goed dat veel CD&V-bestuursleden en inwoners van Ingelmunster ontgoocheld zullen reageren. Het is voor mij een beslissing met heel gemengde gevoelens. Alles wat ik de voorbije jaren deed, was aan mij gevraagd om dat te doen. Er werd mij gevraagd om de draad weer op te pikken. Ik heb niet zelf gevraagd om de partijwerking weer op gang te trekken.”

“Er werd mij ook gevraagd om de lijst voor 2018 te helpen samenstellen en ik kreeg ook de vraag om deel te nemen én de lijst te trekken. Dit kan ik allemaal bewijzen met heel wat mails die ik bijgehouden heb. Ik was dus helemaal geen vragende partij om op kop te staan. Integendeel, binnen het CD&V-bestuur werd dat zo gevraagd.”

“Maar blijkbaar beseft een kleine kern in het bestuur nog altijd niet dat CD&V-Ingelmunster enkel met keihard te werken weer het vertrouwen kan krijgen van de bevolking en op die manier misschien weer kan deelnemen aan het gemeentebeleid. Ik wens ondanks mijn ontslag het beste aan de kandidaten die in 2018 voor CD&V zullen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen.”

(PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier