Oud-burgemeester Heuvelland: “Jullie zijn de loopjongens van de firma Clarebout”

Redactie KW

Heuvelland Bernard Heens (CD&V) beschuldigde maandag eerste schepen Wieland De Meyer (Gemeentebelangen) van partijdigheid betreffende Clarebout Potatoes op de gemeenteraad in Heuvelland.

Het spel zat op de wagen toen oud-burgemeester Bernard Heens (CD&V) aankaartte dat de verkeerstellingen op de invalswegen naar het aardappelverwerkend bedrijf Clarebout Potatoes niet correct verliepen. “De metingen vonden plaats tussen 3 en 20 maart, drie weekends en twee weken”, legde Heens uit. “Van 4 tot 7 maart was de telslang in de Heirweg buiten dienst. Van 18 tot 20 maart was de telslang in de Seulestraat, ter hoogte van de groentenwinkel, buiten dienst. Dit betekent dat gedurende twee van de drie weekends er onmogelijk correct kan zijn geteld. Tijdens zo goed als de volledige telperiode was de afrit Waasten op de N53 bovendien afgesloten in de de richting naar Mesen. Dit heeft uiteraard ook zijn invloed op het verkeer dat via Mesen en Wulvergem naar Nieuwkerke rijdt. Ook hier zal er dus een vertekend beeld zijn ten opzichte van de normale toestand. De gedane tellingen kunnen dan ook niet dienen om objectieve conclusies over de mobiliteit en de diverse verkeersstromen te maken. Naar ons oordeel zal er dan ook een nieuwe telling moeten gebeuren.”

“Er waren tellers op zeven plaatsen. Je hebt de tellingen van het onderzoeksbureau Anthea en die van het bedrijf zelf, het gaat dus om een dubbeltelling”, antwoordde schepen Wieland De Meyer. “Wat de afgesloten afrit betreft is het zo dat alle afgewerkte producten naar de Diepvriezer in Waasten gebracht werden en niet naar Komen, waardoor de impact op de verkeersstromen in Nieuwkerke minimaal zijn.”

Bernard had nog niet al zijn munitie verschoten. Net als enkele maanden geleden, toen hij burgemeester en schepenen de lakeien van Clarebout noemde, hekelde hij ook nu weer het “losse beleid” van de gemeente ten opzichte van het bedrijf en wees daarbij met de vinger naar schepen van Ruimtelijke Ordening Wieland De Meyer. “Dit gaat wellicht snijden, maar we weten allemaal dat de vader van schepen De Meyer de firma Clarebout al sedert vele jaren adviseert inzake vergunningen. Hij was betrokken bij de opmaak van het MER in 2008. Hij had bij de recente heropbouw na de brand een coördinerende rol. Hij treedt op als vertegenwoordiger van de firma Clarebout in het gemeentelijk overlegplatform rond de mobiliteitsproblematiek… Daar is op zich uiteraard niets mis mee”, aldus Heens. “Vele mensen stellen zich echter daarbij de vraag of de schepen, en bij uitbreiding het hele schepencollege, in die omstandigheden nog wel de nodige objectiviteit en onpartijdigheid aan de dag kan leggen bij de behandeling van vergunningen en klachten in verband met de firma Clarebout. Ik vind het dan ook onkies en ongepast dat schepen De Meyer de aanvraagdossiers van de firma Clarebout mede beoordeelt in het schepencollege en namens de gemeente naar de provinciale milieuvergunningscommissie gaat. Ik vind het onkies en ongepast dat schepen De Meyer als vertegenwoordiger van de gemeente lid is van het overlegplatform mobiliteit, en er zelfs voorzitter van is, daar waar zijn vader namens de firma Clarebout lid is van die commissie. Als burgemeester of schepen moet je immers altijd, en zeker bij de behandeling van delicate vergunningsdossiers en klachten, boven elke mogelijke verdenking van partijdigheid of beïnvloeding staan. Ik vrees dat dit voor schepen De Meyer niet meer het geval is.”

Bernard, je stelt me teleur met deze vorm van oppositie voeren

Wieland De Meyer was duidelijk geïrriteerd door de uithaal: “Bernard, je stelt me teleur met deze vorm van oppositie voeren. Persoonlijk aanvallen als je geen inhoudelijke argumenten meer hebt, dat is het laagste wat je kan doen. Qua deontologie heb je mij geen lessen te leren. Sinds ik schepen ben, ben ik gestopt met werken voor de provincie, en dient mijn vader geen bouwvergunningen meer in in Heuvelland, net om iedere zweem van belangenvermenging te vermijden. In het dossier Clarebout zijn we open, transparant en duidelijk. Onder CD&V-bewind is dit bedrijf er gekomen en is het kunnen uitbreiden. Onder ons bewind is dat niet het geval. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat het bedrijf, zoals we dat van jullie geërfd hebben, beter geïntegreerd wordt in het dorp“, repliceerde de schepen.

Coalitiepartner N-VA sprak bij monde van Ward Dierickx (N-VA) nog zijn steun uit voor Wieland De Meyer. “We hopen dat de sereniteit weer kan terugkeren naar deze gemeenteraad. Nooit hebben wij de indruk gehad dat er onjuiste dingen gebeurd of dat er gemarchandeerd werd in dit dossier. De schepen heeft dan ook ons volste vertrouwen”, sprak Ward Dierickx.

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier