Opschudding binnen meerderheid in Veurne na uitspraken Jan Verfaillie

Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

Het opmerkelijke interview met schepen Jan Verfaillie (CD&V) in Het Wekelijks Nieuws Veurne/Diksmuide deze week zorgt voor ongenoegen bij coalitiepartner Veurne Plus.

Jan Verfaillie uitte in het interview kritiek op de eigen meerderheid en schepencollege. Lees daar alles over op:

http://kw.knack.be/west-vlaanderen/nieuws/politiek/jan-verfaillie-uit-kritiek-op-eigen-coalitie-in-veurne-en-overweegt-politiek-einde/article-normal-247299.html

Schepen Pascal Sticker (Veurne Plus) stuurde nu een persbericht de wereld in namens beide fracties. “Politiek en beleid voeren is een ploegenspel. De CD&V- en Veurne Plus-meerderheidsfracties zijn verrast over de uitlatingen van Jan Verfaillie in Krant van West-Vlaanderen waarin hij zonder enig overleg met zijn partij- en coalitiegenoten kritiek spuide ten aanzien van de eigen meerderheidsfracties in de gemeenteraad en zijn collega’s in het schepencollege in het bijzonder. Het beleid werd telkens unaniem en in het bijzijn van schepen Verfaillie goedgekeurd. De drijfveer van schepen Verfaillie is moeilijk te vatten. Wie een owngoal scoort, komt dan wel met zijn naam op het scorebord, maar brengt er zijn team geen stap mee vooruit, wel integendeel”, klinkt het.

Kritiek komt als verrassing

“De meerderheidsfracties verzekeren aan de Veurnaars dat zij hun enthousiasme behouden om verder te werken aan de toekomst van onze stad. De plotse kritiek tegenover het beleid is verrassend voor beide fracties omdat de Veurnaar in het najaar nog een gezamenlijke folder in de bus kreeg waarin alle realisaties van de eerste drie jaar gezamenlijk beleid aan de Veurnaar werden voorgesteld en dit in een handige overzichtsbrochure gerangschikt per beleidsdomein.”

“Beide fracties storen zich aan het feit dat de gevolgen van de federale brandweerhervorming in de schoenen van de burgemeesters wordt geschoven. De zonale werking van de brandweer is nu eenmaal een feit, wat betekent dat brandweerkorpsen nauwer met elkaar moeten samenwerken en zelfs gemeentegrensoverschrijdend moeten optreden. Dit kan de veiligheid alleen maar verhogen”, aldus het persbericht.

Nummerplaatherkenning

“Het initiatief van burgemeester Roose om nummerplaatherkenning te installeren is reeds genomen en wacht op uitvoering in samenwerking met de naburige politiezones. Het is niet waar dat er in Veurne enkel tijdens de kantooruren geflitst wordt, gezien ondertussen meerdere agenten hiervoor werden opgeleid en effectief ook worden ingezet. CD&V en Veurne Plus ondersteunen het vernieuwd toeristisch en cultureel programma. Dergelijke programmatie – steeds in samenwerking met verenigingen – biedt een belangrijke economische meerwaarde voor de plaatselijke horeca en de middenstand. Het verhoogt het toeristisch aanzien van de stad en maakt wonen in de stad plezanter. Voor elke risicoactiviteit wordt, zonder onderscheid te maken tussen publieke en private organisaties, een veiligheidsoverleg gehouden in het bijzijn van de brandweer en de politie. De verstrengde veiligheidsmaatregelen vergen deze aanpak”, weerlegt het persbericht de kritiek.

Gebrek aan teamspirit

“Het schepencollege heeft stelselmatig nieuwe maatregelen genomen. Zoals de aanwerving van extra personeel op de groendienst tijdens het hoogseizoen, de aankoop en het inzetten van de onkruidborstelmachine en door de omschakeling naar nieuwe werkmethodes. Deze collegebeslissingen zullen hun vruchten moeten afwerpen. De houding van Jan Verfaillie ten aanzien van de sportzaal is onbegrijpelijk vermits er in dit dossier al legislatuuroverschrijdend werd gewerkt. Het blijft immers de belangrijkste investering van deze legislatuur. De meerderheidspartijen betreuren dat schepen Verfaillie een gebrek aan teamspirit aan de dag legt.”

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier