Oppositiepartijen willen met 31 punten Izegem op de rails zetten

Geert Leenknecht (Open VLD), Peter Defreyne (CD&V), Filip Lombaert (Groen) en ere-burgemeester Gerda Mylle (CD&V) stellen samen hun 31 punten voor. © SD
Philippe Verhaest

Oppositiepartijen CD&V, Groen en Open VLD hebben samen 31 actiepunten opgesteld om aan de begroting voor 2017 toe te voegen. Opvallend: Vlaams Belang was niet betrokken bij de gesprekken.

De meerderheid heeft steeds alles uitgesteld tot na de resultaten van Visie 2030, valt te horen bij fractieleiders Peter Defreyne (CD&V), Geert Leenknecht (Open VLD) en Filip Lombaert (Groen). “Er werden negen voorstellen geformuleerd, waarvan er twee zeker uitgevoerd zouden worden. Bij de begroting voor 2017 moeten we vaststellen dat een eventuele aankoop van het Blauwhuis én de heraanleg van de Marktstraat niet vermeld staan in de begroting. Dit doet ons vrezen dat we met een verloren legislatuur te maken hebben, vol stilstand.

Open VLD, Groen en CD&V staken de koppen bij elkaar en werkten 31 concrete voorstellen uit. “Die hebben amper een budgettaire impact. We zullen ze tijdens de gemeenteraad van dinsdag 20 december als interpellatie indienen.”

Enkele blikvangers uit de 31 punten: de vraag om de stedelijke Facebookpagina tot een degelijk communicatiekanaal uit te bouwen en een waardebon voor singles. “Zij hebben dezelfde kosten als samenwonenden, maar moeten die alleen dragen. De stad kan helpen om die kosten iets naar beneden te halen.”

Oppositie: “We vrezen voor een verloren legislatuur vol stilstand. Met deze punten willen we voor een ommekeer zorgen”

Verder willen de drie partijen ook dat er werk gemaakt wordt van het aanpakken van de negatieve drugsreputatie die Izegem heeft. “Jammer genoeg is die er nog altijd. En er moeten ook extra lichtpunten aan de Sint-Tillokerk komen. Daar is het onveiligheidsgevoel vaak groot.”

De oppositiepartijen pleiten ook voor een jaarlijks budget voor de heraanleg en herstel van voetpaden en straten en pleiten ervoor om een deal te sluiten met de supermarkt Spar In Kachtem om de parking buiten sluitingsuren open te stellen. “Zo kan het parkeerprobleem in Kachtem aangepakt worden.”

Ook het Herfstmuziekfestival ziet de oppositie graag terugkeren. “Dat was een fenomeen tot ver buiten Izegem.”

Opvallend: Vlaams Belang, ook in de oppositie, was niet uitgenodigd bij de gesprekken. “Schandalig”, zucht Stefaan Sintobin. “Nu zijn er nog twee oppositiepartijen in Izegem: Vlaams Belang en ‘de rest’.”

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Izegem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier