Oppositie wil minder saaiheid in centrum van Langemark

Het Zwijnemarktje wordt opnieuw parking. © PCO
Redactie KW

De gemeenteraad van Langemark heeft het licht op groen gezet voor een voorontwerp van dorpskernvernieuwing. Burgemeester Alain Wyffels sprak van een historische beslissing na een lijdensweg van 20 jaar.

Schepen Frank Gheeraert (Open VLD) gaf de resultaten weer van de dialoogtafels. Alle burgers werden opgeroepen om mee te denken over de dorpskernvernieuwing. Cruciaal in hun inbreng is de keuze voor meer parking.

“Technisch hebben ze gelijk. Maar het schepencollege overtuigt niet dat de aanbouw aan het Kasteel niets met de dorpskernvernieuwing te maken heeft. Het concept levert in de kern van het centrum een ander beeld op. Dat is geen dorpskernvernieuwing maar een dorpskernverandering”, vatte Jean-Marie Callewaert namens SP.A het samen. “Ik smeek je op mijn blote kniën om de ontwerper van het Kasteel te vragen de uitbreiding langs achter te plaatsen.”

Kortparkeren en 50 meter te voet gaan, dat mag niet meer gevraagd worden

Ook Peter Vantomme (N-VA) en Luc Vandamme (Proo!) wilden minder saaiheid en meer esthetiek. Robert Barthier (N-VA) formuleerde het scherper. “Wat denken de vrijwilligers van CO7 over het vernietigen van een historisch gebouw? En als 99% van de bevolking tegen openbare toiletten is aan de kerk, wordt dat niet uitgevoerd. Datzelfde percentage is ook tegen een aanbouw. Volgt het college dan ook?”

Luc Vandamme was de enige die het jammer vond dat het Zwijnemarktje terug een parkeerplaats wordt. “Kortparkeren en 50 meter te voet gaan, dat mag niet meer gevraagd worden. De luifel mag een euro kosten en uitnodigend zijn, maar blijf asjeblief weg met de auto’s.”

José Victoor (N-VA) betreurde dat het basketpleintje voor de bibliotheek zal moeten wijken voor parking.

(pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier