Oppositie wil extra gemeenteraad over burgemeesterswissel in Oostende

De oppositie vraagt zich af of de voltallige meerderheid de burgemeesterswissel steunt. (Foto RB)
Redactie KW

De oppositiepartijen N-VA en Groen willen de gemeenteraad vervroegd bijeenroepen over de burgemeesterswissel Vandecasteele-Vande Lanotte.

De bekendmaking van de machtsoverdracht verliep dinsdagavond weinig glorieus. Kort nadat een algemene ledenvergadering van de SP.A het burgemeesterschap van Vande Lanotte bij handgeklap goedkeurde, was in Terzake te zien hoe SP.A-gemeenteraadslid Yves Miroir zich openlijk afvroeg waarom de burgemeesterswissel nodig is. Dat is ook de oppositie niet ontgaan.

“SP.A-gemeenteraadslid Yves Miroir hangt de vuile was buiten en staat niet achter de wissel. Coalitiepartij Open VLD weet nog niet of ze haar goedkeuring zal geven en vraagt de voltallige steun van de SP.A-fractie. En sommigen maken de koppeling met de schepenwissel bij CD&V, waar Bart Plasschaert in 2012 het cordon sanitaire schond door na een akkoord met het Vlaams Belang meer OCMW-mandaten binnen te halen. Deze vaudeville is geen goeie reclame voor Oostende en voor de manier waarop men in onze mooie stad aan politiek doet”, vindt Groen-fractieleider Wouter De Vriendt.

“De vraag dringt zich op: heeft Johan Vande Lanotte de steun van de voltallige meerderheid in de gemeenteraad? De Oostendenaar heeft het recht te weten wat er aan de hand is en of de neuzen nog in dezelfde richting staan. Groen dient daarom vandaag het verzoek in om de gemeenteraad bijeen te roepen. Een derde van de gemeenteraadsleden is daarvoor vereist. We hopen dat ook andere fracties inzien dat de bevolking na de uiteenlopende verklaringen in de pers recht heeft op rechtstreekse antwoorden van alle betrokkenen. De focus moet zo snel mogelijk weer op de essentie liggen: hoe maken we van Oostende een betere stad. Oostende verdient degelijk bestuur, politiek is geen vismarkt”, besluit De Vriendt.

“Gebrek aan slagkracht”

Eenzelfde geluid bij N-VA-kopman Björn Anseeuw: “De manier waarop gemeenteraadslid en voormalig schepen Yves Miroir de vinger op de wonde legt, is vrij ongezien, al maakt hij wel heel erg duidelijk dat het hommeles is binnen de grootste fractie van deze meerderheid,” zegt N-VA-fractieleider Björn Anseeuw.

Anseeuw vreest een gebrek aan slagkracht binnen de Oostendse meerderheid: “Het was al geen slagkrachtig bestuur, maar het ziet er naar uit dat het er niet beter op wordt. Zeker als je ziet dat CD&V nu ook hun schepenwissel koppelt aan deze burgemeesterswissel. Wij willen daarom de gemeenteraad zo snel mogelijk bijeenroepen. Dat kan vanaf het ogenblik dat we ons met 14 gemeenteraadsleden achter die vraag scharen. Zelf hebben we tien zetels in de gemeenteraad, Groen heeft er vier. We hopen dan ook dat we hier samen werk kunnen van maken. Want het is echt nodig. Oostende heeft vandaag meer dan ooit nood aan een daadkrachtig bestuur met een sterke visie.”

De extra zitting van de gemeenteraad lijkt er dus te zullen komen.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier