Oppositie verwijt meerderheid in Langemark-Poelkapelle gebrek aan inspraak

Het gemeentehuis wordt de draaischijf van een goed werkend openbaar bestuur. © PCO
Redactie KW

Tijdens de zomervakantie werd bij het personeel van OCMW en gemeente een interne tevredenheidsenquête gehouden. “De politieke sfeer straalt af op de organisatie”, luidde één van de resultaten.

De enquête werd gehouden in voorbereiding van een Vlaamse audit. Het personeel voelt zich goed in de organisatie. Eén van de sterke punten is de steeds nauwere samenwerking tussen gemeente en OCMW.

Minder positief ervaren de 240 medewerkers de politieke sfeer tussen partijen. “De kibbelende partijen bepalen het beeld over de hele organisatie”, lichtte gemeentesecretaris Sabine De Wandel het onderzoek toe tijdens de gemeenteraad.

Peter Vantomme (N-VA) pikte de bekommernis van het personeel op. “De gespannen sfeer heeft te maken met een tekort aan inspraak. Ik noem maar het sociaal huis of het containerpark. Onderzoeken naar andere pistes worden van de hand gewezen. Er is hier geen debat mogelijk.”

Burgemeester Alain Wyffels (CD&V) gaf toe dat van de kant van de meerderheid wellicht niet altijd alles oké is. “Voor de nevenbestemming van de kerk van Poelkapelle zijn dialoogtafels gepland. Er zijn inspraaktrajecten geweest voor de dorpskernvernieuwing.” De burgemeester onthield zich van verder commentaar om geen olie op het vuur te gooien

Schepen Frank Gheeraert (Open VLD) vond wel dat de liefde van 2 kanten moet komen.

De samenwerking tussen gemeente en OCMW, gestart in 2006, graaft steeds dieper in de organisatie. “Zal dat banen kosten?”, vroeg Christophe Deraeve (CD&V) zich af. “Neen. Het aantal behouden we. Het zou een betere en efficiënter dienstverlening moeten opleveren binnen een centraal gemeentehuis”, antwoordde de burgemeester.

(pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier