Oppositie verwijt gemeente Middelkerke kunstproject The Crystal Ship na te apen

"De Middelkerkse jongeren kunnen nog niet eens naar Oostende rijden met hun taxicheques", stelde Jean-Marie Dedecker (LDD) op de gemeenteraad. © MF
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

Taxicheques, jaarrekeningen en kunstprojecten domineerden de gemeenteraad in Middelkerke, die opvallend rustig verliep.

Aan de gemeenteraad werd gevraagd om de goedkeuring te verlenen aan het reglement tot invoering van taxicheques voor jongeren van 16 tot 25 jaar. Voor 5 euro krijgt de jongere een pakket cheques ter waarde van 30 euro. De cheques kunnen gebruikt worden voor het vervoer per taxi in de regio Middelkerke, Veurne, Koksijde, Nieuwpoort en De Panne. Schepen Bart Vandekerckhove (Open VLD) liet weten dat ersowieso nog onderhandeld moet worden met de taxibedrijven van Middelkerke. “Ik ben voorstander van dit punt, alhoewel het hier om een sinterklaasfonds gaat. De Middelkerkse jongeren kunnen bovendien nog niet eens naar Oostende rijden met hun cheques”, stelde Jean-Marie Dedecker (LDD). “We willen uitgaan in eigen gemeente promoten. Het budget voorziet in totaal 2.400 euro voor de taxicheques”, reageerde Bart Vandekerckhove. “Jongeren zullen ook kunnen samenleggen.”

“Dit initiatief werkt niet, dat bleek eerder al in Koksijde. Het is een administratieve molen, alleen maarom het stempeltje van kindvriendelijke gemeente te krijgen“, ging het LDD-boegbeeld verder. “Wij vinden dit een goed idee, maar uiteindelijk stelt dit niet veel voor. De cheques zijn goed voor amper twee taxiritten per jaar”, vond Lode Maesen (Progressief Kartel).

Toekomstplannen van Beaufort

Bij de jaarrekening 2015 raakte bekend dat Middelkerke 25.000 euro terugkrijgt van Beaufort. Gevraagd naar de toekomstplannen van het kunstproject – mogelijk komt er een nieuwe editie in 2018 – liet schepen Michel Landuyt (Open VLD) weten dat hij met Middelkerke opnieuw zou meedoen met Beaufort. “Ik heb daarover niets te zeggen, maar als u het aan mij vraagt: ja.”

“Het is niet omdat het project één keer slecht liep dat Beaufort altijd slecht zal zijn”, vulde partijgenoot Mario Declerck (Open VLD) aan. “Beaufort was in het verleden een meerwaarde voor onze gemeente. Als het opnieuw zoals vorig jaar loopt, dan hoeft het echter niet meer in Middelkerke”, zei burgemeester Janna Rommel-Opstaele (Open VLD).

Bouwproject in de duinen van Westende

In de interpellatieronde vroeg Tom Dedecker (LDD) of het klopt dat er een hoogbouwproject in de duinen van Westende komt. “Daar is vandaag niets van aan. Wij kennen de bouwgroep in kwestie, maar na enkele contacten horen wij niets meer van Twin Properties. Wij keuren zeker niet elk bouwproject zomaar goed, alles wordt zorgvuldig bekeken in functie van de leefbaarheid”, repliceerde schepen Liliane Pylyser-Dewulf (CD&V).

Twee stripfiguren voor 75.000 euro

Nog in de interpellatieronde – die in tegenstelling tot de zitting van mei vredevol zou aflopen – vroeg Lode Maesen (Progressie Kartel) naar het geplande project van stripgevels in de gemeente. Middelkerke draagt al jaren de naam van stripgemeente hoog in het vaandel en plant twee muren met grote tekeningen van stripfiguren. Een eerste stripgevel komt er aan de Calidris in Westende, daar komt een schildering van Robbedoes. Een tweede komt er aan centrum De Branding in Middelkerke. Daar zal Lucky Luke te zien zijn. “Dit initiatief komt op een slecht moment, want Oostende gooit momenteel hoge ogen met The Crystal Ship. Daar betalen ze200.000 euro voor 19 originele muurschilderijen. Middelkerke betaalt 75.000 euro voor de reproductie van amper twee figuren“, stelde het raadslid.

“In die prijs zitten ook de kosten voor het onderhoud voor 5 jaar. In Oostende beginnen de eerste werken al af te takelen. Dat konden we vorige week in de pers vernemen”, repliceerde Michel Landuyt (Open VLD). “Dit project is gewoon na-aperij. En nu we toch een muur van de Calidris gaan beschilderijen, doe dan meteen het hele gebouw”, sprak Jean-Marie Dedecker. (LDD). “We hebben meer dan 20.000 euro voorzien voor opfrissingswerken in de Calidris“, zou schepen Bart Vandekerckhove (Open VLD) even later laten weten.

(MF)

Uitgebreid verslag van de gemeenteraad in Krant van West-Vlaanderen – editie De Zeewacht van vrijdag 1 juli 2016.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier