Oppositie stelt zich vragen bij Facebookpagina ‘De Pispaal Van Kuurne’

Redactie KW

Burgemeester Francis Benoit (CD&V) gaf toe dat hij die pagina ten persoonlijke titel had opgericht om de verzuring tegen te gaan.

Tijdens de gemeenteraad donderdagavond in Kuurne uitte oppositieraadslid Carl Vereecke (Heerlijk Kuurne) zijn bezorgdheid omtrent de Facebook-pagina ‘De Pispaal Van Kuurne’.

De gemeenteraad keurde een deontologische code goed waaraan het gemeentepersoneel zich dient te houden. Oppositieleider Carl Vereecke nam de gelegenheid te baat om zijn bezorgdheid te uiten : “Wij staan zeker achter de deontologische code, maar ik heb toch wat bedenkingen over de praktische uitvoering ervan. Stel dat een personeelslid wordt aangepakt op de Facebookpagina ‘De Pispaal Van Kuurne’. Hoe moet dat personeelslid daarmee omgaan ? ‘Correct, objectief, klantvriendelijk?’ zoals in die code staat ? Want er verschenen al posts met regelrechte verwijten naar onze ambtenaren, het was dit keer zonder naam, maar in de toekomst zou dat wel eens kunnen gebeuren. Het kan wel leiden tot regelrechte pesterijen via ‘De Paal’.” Schepen van Personeel Francis Watteeuw (SP.A) maakte zich ervan af met : “De ‘pispaal’ is geen initiatief van het gemeentebestuur.”

Tijdens het vragenuurtje kwam Carl Vereecke toch nog eens terug op de ‘Pispaal’: “U zegt dat de Facebookpagina geen initiatief van de gemeente is. Toch vind ik hier een krantenartikel terug waarin staat dat het initiatief van de burgemeester komt. Als er leugens instaan, eist u beter een rechtzetting.” Hij haalde nog het gemeentelijk klachtenreglement van 2014 erbij, waarin duidelijk staat hoe klachten officieel moeten worden behandeld. “Hoe kunnen we de ‘Pispaal’ rijmen met dat klachtenreglement?”

Burgemeester Francis Benoit gaf toe dat de Facebookpagina zijn initiatief was: “Een persoonlijk initiatief om de verzuring tegen te gaan. Misschien naïef van mij. Er staat op de info van die pagina duidelijk dat het geen gemeentelijke pagina is. Er staat ook duidelijk hoe klachten moeten gebeuren. Sommige klachten raken niet tot bij ons, maar sociale media is laagdrempelig en ook op die manier worden problemen blootgelegd.”

“Ik ben zelf geen beheerder meer van de site. Ik wou een signaal geven dat er te weinig hoffelijkheid was op die andere Kuurnse Facebookpagina’s zoals ‘Je bent van Kuurne als…’ Die pagina’s zijn bedoeld voor positieve boodschappen. Ik wilde een plek creëren waar alle frustraties geponeerd kunnen worden. Wie dan geen boodschap heeft aan de negativiteit kan er wegblijven. Het was ludiek bedoeld, maar er staan inderdaad zaken op die niet door de beugel kunnen en de huidige beheerder heeft al berichten verwijderd, zeker die waarbij mensen werden geviseerd. Het is uiteindelijk een forum zoals er zovele zijn op sociale media.”

‘De Pispaal Van Kuurne’ haalde vorige week het Radio 1-programma ‘Hautekiet’ over hoffelijkheid. “Ik kreeg er felicitaties van de directeur van de Vereniging van Steden en Gemeenten die het laagdrempelig initiatief de moeite waard vond om te onderzoeken of het nut kan hebben in andere gemeenten”, besloot de burgemeester.

(MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier