Oppositie Oudenburg ontgoocheld in aanpak meerderheid : “We slaan hier een mal figuur”

Raadslid Anthony Dumarey vindt dat Oudenburg door de ondernomen actie een mal figuur slaat. © LIN
Redactie KW

Een agendapunt tijdens de gemeenteraad van donderdagavond 25 juni was de bespreking van de motie betreffende de gevolgen van de Programmatorische Aanpak Stikstof (PAS).

In de gemeenteraad van mei had Anthony Dumarey (Open VLD) hieromtrent een motie voorgelegd. Hij vroeg aan de volledige raad om deze motie samen in te dienen bij de Vlaamse overheid.

We slaan hier als Oudenburg een mal figuur

Maar de CD&V-SP.A-meerderheid heeft op vrijdag 19 juni zelf actie ondernomen met een bezoek aan een van de bedreigde landbouwbedrijven. In Oudenburg hebben er acht code oranje gekregen. Hen wordt aangespoord de stikstofuitstoot te verminderen met 30 procent. Indien deze norm niet gehaald wordt, kan dit in de toekomst gevolgen hebben voor verdere uitbreiding en het verkrijgen van een nieuwe vergunning.

Verbaasd en ontgoocheld

Raadslid Anthony Dumarey interpelleerde de meerderheid uit naam van Open VLD en N-VA hierover. “Ik ben werkelijk verbaasd over de ondernomen actie. Ik dacht nochtans dat we een tijdens de vorige raadszitting een consensus hadden gevonden na mijn vraag om een gezamenlijke motie in te dienen“, opende Anthony Dumarey. “In de provincieraad is dit over de partijgrenzen heen wel gelukt nadat hierover op een collegiale manier was gedebatteerd. Open VLD is immers evenzeer bekommerd om de landbouwers. We slaan hier als Oudenburg een mal figuur. Dit werd op een belachelijke manier en uit puur opportunisme aangebracht naar de pers toe.”

Op zijn vraag waarom deze actie door de meerderheid gebeurde, antwoordde burgemeester Ignace Dereeper (CD&V) dat het stadsbestuur vond dat de motie van Open VLD nog voor wijzigingen vatbaar was en de meerderheid daarom zelf deze motie heeft opgesteld. “Moest ik aan de andere kant van deze tafel zitten, dan zou ik nooit op die manier reageren”, aldus nog Anthony Dumarey, duidelijk ontgoocheld.

Wijziging mandaten

Tijdens de gemeenteraad werd ook in geheime stemming beslist over het vervangen van Sabine Hoolants door Noël Alleyn (beiden SP.A) als lid van het beheersorgaan van de bibliotheek. In de raad van bestuur van PWA werd eveneens na geheime stemming Sofie Vanovenberghe vervangen door Patrick Tahon (allebei SP.A).

(LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier