Oppositie nog niet klaar voor de verkiezingen in Torhout

CD&V stelde eind januari al haar kandidaten voor. Met lijsttrekker Hilde Crevits in selfiemodus. © Foto JS
Johan Sabbe

Over precies een halfjaar zijn de gemeenteraadsverkiezingen net achter de rug. En mogen de winnaars juichen en de verliezers hun wonden likken. ‘Zes maanden’ is bij wijze van spreken ‘morgen’ in de politiek en toch is meerderheidspartij CD&V nog altijd de enige die haar volledige kandidatengroep heeft bekendgemaakt. Ook SP.A organiseerde een persconferentie, maar loste enkel een handvol namen. Voor de rest overal windstil. Blijkbaar is de oppositie nog niet klaar voor de verkiezingen.

Eind januari – opmerkelijk vroeg – riep CD&V zijn aanhang en de pers samen in zaal De Bosgalm om met veel gevoel voor show zijn 27 kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen voor te stellen. Of eigenlijk maar 26, want pas in maart was de partij ook met haar laatste kandidate rond: de kleurlinge Adeline Tapsoba, die sinds begin 2014 de bier- en wijnbar Le Faso in de Hofstraat runt en een multicultureel tintje aan de kandidatenlijst toevoegt.

Op kop van de CD&V-tabel staat Hilde Crevits, direct gevolgd door Kristof Audenaert. En de duwer is gedeputeerde Bart Naeyaert. De andere plaatsen op de lijst zijn nog niet bekend, de namen wel: Lieselotte Denolf, Eddy De Ketelaere, Elsie Desmet, Rita Dewulf, Joost Cuvelier, Hans Blomme, Annick Vanderspurt, Mieke Verduyn, Pieter Billiet, Laurie Bogaert, Delphine Levrouw, Martine Kerkhove, Johan Bostoen, Elke Casier, Sebastiaan Cordie, Dirk Dauwe, Dries Debruyne, Kristoff Demoor, Matijs Gevaert, Joke Swyngedouw, Rik Vancouillie, Nico Vanhooren, Sandy Vanparijs en de eerder genoemde Adeline Tapsoba.

De vraag die op vele lippen brandt: hoe zit het met de andere partijen? Is de windstilte enkel stilte voor de storm? Of is het effectief harken om de laatste kandidaten bijeen te krijgen om een volle lijst te vormen?

En dus mailden we de kopstukken om opheldering. Met al bij al maar beperkt resultaat. En dus het vermoeden dat de oppositie er effectief nog niet klaar voor is.

SP.A en Groen gaan elk apart

Voor SP.A en Groen is de situatie nieuw, want het nu nog bestaande kartel tussen die twee partijen wordt beëindigd: beide trekken op eigen kracht naar de kiezer. Wat betekent dat er 54 kandidaten nodig zijn – 27 per lijst – in plaats van maar de helft in het geval van een kartel.

Eind vorig jaar riep SP.A de pers al samen om zijn kopstukken bekend te maken. Paul Dieryckx trekt de lijst, Ine Debruyne staat tweede, nieuwkomer Nick Mouton derde en Martine Vanwalleghem is lijstduwer. Of er intussen al iets meer info te rapen valt?

Een aantal SP.A-kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen met v.l.n.r. Paul Dieryckx, Eddy Denolf, Ine Debruyne, Rik Hoste, Vanesse Jodts en Freddy Vandenbruwane.
Een aantal SP.A-kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen met v.l.n.r. Paul Dieryckx, Eddy Denolf, Ine Debruyne, Rik Hoste, Vanesse Jodts en Freddy Vandenbruwane.© Foto JS

Paul Dieryckx: “We kiezen ervoor om niet alle kandidaten ineens voor te stellen. De lijst is intussen wel vol, maar er zijn nog wat verschuivingen mogelijk. Ik kan toch als extraatje meegeven dat OCMW-raadslid Eddy Denolf de vijfde plaats zal innemen, voorafgegaan door een nieuw gezicht. En gemeenteraadslid Rik Hoste neemt de 26e plaats in, net vóór duwer Martine Vanwalleghem. Gemeenteraadslid Vanessa Jodts en OCMW-raadslid Freddy Vandenbruwane hebben gekozen voor een minder prominente plaats op de lijst.”

Voor Groen is het een heel karwei om een volle lijst bijeen te krijgen en wellicht zal dat uiteindelijk ook niet lukken. Gemeenteraadslid Bertrand Vander Donckt trekt de lijst en maakt, na ruggespraak met zijn bestuur, exclusief voor onze krant al een resem kandidaten bekend: voorzitter Ruben Vangheluwe, Guy Brinckman, Tine Hansebout, Sien Lagae, Bavo Parmentier, Maxim Perseyn, Wim Dereuddre, Kevin Devos, Caitlin Martelé, Marijke Snauwaert en Karen Peel. “De lijst is nog in volle ontwikkeling en zeker niet rond”, zegt hij eerlijk. “Met uitzondering van mijn plaats als lijsttrekker zijn er alvast geen andere plaatsen bepaald. Pas eind mei hopen we alles in zijn juiste plooi te kunnen laten vallen.”

N-VA volle lijst, maar VLD?

N-VA, op Vlaams niveau nochtans quasi voortdurend in het nieuws, houdt zich in Torhout opvallend gedeisd. De partij trekt niet langer met Jurgen Claus als lijsttrekker naar de kiezer, al blijft hij wel verkiesbaar. Op kop komt voorzitter Eva Maes. “Ik zal de tabel inderdaad aanvoeren”, zegt ze. “En Ward Baert, die Jurgen als fractieleider in de gemeenteraad heeft opgevolgd, wordt lijstduwer. We trekken met een volle lijst naar de kiezer, maar zullen die pas eind mei bekendmaken. Alle huidige mandatarissen uit de gemeenteraad doen weer mee en we zullen nieuwe, verrassende kandidaten in de rangen hebben.”

En dan het grootste vraagteken: Open VLD. We hebben Elke Carette, het enige gemeenteraadslid van de partij, een paar keer gemaild, maar zonder reactie. In het roddelcircuit deed het even de ronde dat ze bij N-VA had willen postvatten, maar dat ze te veel eisen stelde qua positie op de lijst.

Dan maar Open VLD-voorzitter Yves Stofferis, bekend van zijn horecazaak Breskens, gecontacteerd. Of zijn partij straks wel met een lijst aan de gemeenteraadsverkiezingen zal deelnemen? Het antwoord komt er, maar is weinigzeggend. “Natuurlijk doen we met Open VLD mee! We zijn nog bezig met de samenstelling van onze lijst, waarop ook onafhankelijken welkom zijn. Er zijn volop gesprekken bezig met enkele ideale kandidaten. We willen met Open VLD een lijst maken waarop iedereen een plaats kan krijgen.”

En of Elke Carette als enige vertegenwoordiger van de partij in de gemeenteraad straks lijsttrekker wordt? Want zelf antwoordt ze niet op onze mails… Yves Stofferis: “Dat zal op tijd en stond aangekondigd worden. Afwachten is de boodschap. Ik laat niet graag vlug in mijn kaarten kijken.”

Of tussen de regels te lezen: de liberalen hebben nog flink wat werk voor de boeg als ze 27 kandidaten bijeen willen sprokkelen. Jullie staan blijkbaar nog niet ver met de lijstvorming, Yves? “Dat heb ik niet gezegd!”